×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus: hamis Android-alkalmazással lopnak adatokat a csalók

 

A kiberbiztonsági szakértők egy forgalomban lévő hamis Android-alkalmazásról adtak ki figyelmeztetést, amely a koronavírus-járványt kihasználva, a telefonos kapcsolatokhoz és a privát üzenetekhez hozzáférve lopja el az adatokat.

A kézmosó alkalmazásoktól a tünetkövetőkig számos praktikus applikáció készült arra, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben. A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az Android telefonok esetében forgalomban van egy olyan hamis „koronavírus-biztonsági” alkalmazás is, mely eltulajdoníthatja a felhasználók adatait – közölte a Mirror.

A ThreatLabZ kutatói a coronavirusapp.site webhelyen fedezték fel az alkalmazást, amely az oldal állítása szerint értesíti a felhasználót, ha egy koronavírus-fertőzött van a közelében. A valóságban azonban az applikáció egy veszélyes ransomware szoftvert tartalmaz, amely lehetővé teszi számára a névjegyek elolvasását és akár a szöveges üzenetek küldését is.

Ha az alkalmazás telepítve van, arra kéri a felhasználót, hogy kattintson egy gombra, amely egy maszkokat értékesítő online portálhoz vezet” – írta Shivang Desai, a ThreatLabZ kutatója az applikációról szóló blogbejegyzésben.

Hozzátette: fennáll az esélye annak, hogy a rosszindulatú program arra kéri a felhasználót, fizessen online a maszkért, amivel a hitelkártyaadatok is veszélybe kerülhetnek. Erre utaló nyomot egyelőre nem találtak az alkalmazásban.

Úgy gondoljuk, hogy ez az alkalmazás még a korai szakaszában van, és a további rosszindulatú funkciók a legközelebbi frissítéskor kerülnek hozzáadásra” – fogalmazott Desai.

A címlapfotó illusztráció.