×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kínai kutatók szerint a tobzoskák csempészésével is terjedhetett a vírus

 

A tobzoskák csempészésével is terjedhetett a koronavírus kínai kutatók vizsgálatai szerint. A vírus 99 százalékban ezektől az állatoktól származik.

A szakértők Kínába becsempészett állatokat vizsgáltak, és megállapították, hogy az állatok illegális kereskedelme is a Covid–19 betegséget okozó vírus terjedésének egyik lehetséges útja.

A Hongkongi Egyetem tudósai a Nature című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket. Malajziából Dél-Kínába 2017 augusztusa és 2018 januárja között becsempészett 18 tobzoskából vettek mintákat. Öt állatnál állt fenn koronavírus-fertőzés. Szintén fertőzött állatot találtak egy 2019-ben lefoglalt szállítmányban is.

A mintákból származó vírusok 85–92 százalékban genetikailag megegyeztek a SARS-CoV–2 vírussal. Bár nem voltak teljesen azonosak azzal a vírusvariánssal, amely az embereknél a Covid–19 betegséget okozza, a csempészett állatok vizsgálata arra utal, hogy nagyon magas az illegális vadállat-kereskedelemben rejlő kockázat – közölték a kutatók.

Az eredmények alapján a tobzoskák a denevérek után a második állatfaj, amely gazdaállata lehet a vírusnak. Piacokon való értékesítésüket szigorúan be kell tiltani az emberek megfertőződésének megakadályozása érdekében – olvasható a lapban.