Még az 5G sem menti meg a mobilgyártók idei évét

 

Nagy reményekkel vágtak neki az évnek a világ vezető mobilgyártói, de közbeszólt a koronavírus-járvány. Az 5G térnyerése kapaszkodót jelenthet a cégek számára, de az idei készülék eladások összességében elmaradhatnak a 2019-es szinttől.

Fotó: MTI/EPA/John G. Maganglo

Februárban a leszállított készülékek száma éves összehasonlításban 38 százalékkal zuhant 99 millióról 62 millióra, derül ki a Strategy Analytics összesítéséből. Ez minden idők legnagyobb csökkenése, amit az ázsiai piacok  zsugorodásával magyaráznak. A koronavírus ebben az időben tetőzött Kínában.

Több gyártó, így a Samsung és az Apple is átmenetileg bezárta gyárait Ázsiában. Ezek a gyárak éppen az elmúlt napokban álltak vissza normális üzemmódba.

Februárban az eladási lista élén a dél-koreai gyártó áll 18 millióval, az Apple messze lemaradva 10 millióval a második. A kínai gyártók eladásai szinte megfeleződtek. A Huawei februárban csak 5,5 millió készüléket adott el a január 12 millióhoz képest. Ugyanebben az időszakban a helyi konkurens Xiaomi értékesítési adatai 6 millióra csökkentek 10 millióról. Ez azt is jelenti, hogy a kisebbik kínai gyártó a harmadik számú globális játékossá nőtte ki magát múlt hónapban.

Amíg a kínai mobilpiacon rendeződik a helyzet, addig az Egyesült Államok és Európa több államában a járványügyi helyzet romlásával a kereslet drámai visszaesését jósolják iparági elemzők.

A világ legnagyobb gyártója az idei évben növekedéssel számolt, de a hét közepén tartott közgyűlésen már a mobilpiac visszaeséséről beszéltek. Koh Dong-jin, a mobilrészleg vezetője elmondta, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére az 5G képes telefonok eladásának emelkedésével számolnak, de jól teljesíthet a chips üzletág is.

A Strategy Analytics 2020-as előrejelzése összességében 10 százalékos visszaeséssel számol a mobiltelefonok piacán.