Alkalmazkodnak a patkányok a nagyvárosi élethez

 

A modern nagyvárosi élethez nemcsak az embereknek nehéz alkalmazkodniuk. A kutatók megállapították, hogy a New York-i patkányok szervezete hasonló átalakulásokon ment keresztül, mint a városlakó embereké.

Úgy tűnik, hogy az emberek és a patkányok szervezete hasonló genetikai átalakulásokon ment keresztül a városi élet miatt, és hasonló egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, mint például a magas cukortartalmú ételek hatása a szervezetükre – olvasható a The Guardian hírei közt.

A populációgenetikát kutató Arbel Harpak szerint a patkányok rengeteget változtak mind a viselkedésükben, mind étrendjükben, csak úgy, mint az emberek. New Yorkban a táplálékuk közt a bagel és a sör, míg Párizsban a croissant és a vaj található meg, vagyis csodálatos módon alkalmazkodtak a környezetükhöz. A kérdés, hogy a változások csak a felszínen figyelhetők meg, vagy mélyebben, genetikai szinten is igazodtak a modern viszonyokhoz.

Hogy ezt kiderítsék, Harpak kutatócsoportja 29 New York-i patkány genomját elemezte, majd összehasonlította kilenc vándorpatkány genomjával, amelyek Kínából, eredeti előfordulási helyükről származtak.

A vizsgálatot követően közzétettek egy listát, amely azt a több tucat gént foglalja magában, amelyek az évszázadok alatt nagymértékben átalakultak, amíg a faj Ázsiából Európában, majd Amerikában is elterjedt. A vizsgáltak között megtalálhatók az étrenddel, a viselkedéssel és mozgással kapcsolatos gének, amelyek tükrözik, hogy a patkányok hogyan alkalmazkodtak az emberekkel közös városi életmódhoz.

Az egyik gén változása például arra mutat rá, hogy a patkányok a természetes élőhelyükről egy mesterséges környezetbe kerültek át, és ezek a gének most segítenek nekik, hogy a csatornákban könnyeben boldoguljanak. Ez mellett például a Cacna1C gén is megváltozott, amely az emberek esetében a pszichiátriai rendellenességekhez köthető.

A kutatók szerint a városi patkányok léte olyan szorosan összekapcsolódott az emberekével, hogy lehetséges, hasonló genetikai változások mentek végbe mindkét fajban.

A kutatók felfedezték, hogy a városi emberek és a városi patkányok életének legszembetűnőbb közös vonása az étrend: az ember is egyre nagyobb mennyiségben fogyaszt feldolgozott cukrokat és zsírt, és ez egészségügyi problémákat vet fel mind az embernél, mind a patkányoknál.