Az éghajlatváltozásról szóló Twitter-bejegyzések negyedét botok írják

 

A Brown Egyetem kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy a Twitteren az éghajlatváltozással kapcsolatos bejegyzések negyedét számítógépes programok hozták létre.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A Brown Egyetem kutatói arra lettek figyelmesek, hogy a botokat által kiposztolt Twitter-bejegyzések azt a benyomást keltették, hogy az éghajlatváltozást tagadók száma igen magas – írta a BBC.

A botok olyan számítógépes programok, amelyek magukat embernek álcázva képesek posztolni vagy személyes üzenetet küldeni a közösségimédia-oldalakon.

 

A kutatást részletező tanulmányt még nem tették közzé, először a The Guardian számolt be róla.

Botok írják a bejegyzéseket, de emberek állnak mögöttük

A kutatócsoport 6,5 millió Twitter-bejegyzést vizsgált 2017 azon időszakából, amikor Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből.

Megállapításuk szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos posztok – melyek legnagyobb része a globális felmelegedés tagadására vagy az éghajlattudomány elutasítására összpontosított – 25 százalékát valószínűleg botok tették közzé.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a botok jelentősen befolyásolták az éghajlatváltozással kapcsolatos elutasító álláspont erősítését” – írták a The Guardian szerint a riport szerzői.

A botok készíthetnek automatikusan üzeneteket vagy bejegyzéseket, de ezt előbb egy embernek kell beállítania. A Brown Egyetem csapata nem tudta azonosítani, hogy ki áll az éghajlatváltozást tagadó posztok mögött.

A botok magafonként továbbítják az eredeti üzenetet

A kutatók az Indiana Egyetem Botometer nevű eszközét használták annak valószínűségének meghatározására, hogy az egyes Twitter-bejegyzéseket botok vagy emberek tették-e közzé.

Az eredményeik alapján az éghajlatváltozás témáján belül több alkategóriát is meghatároztak. Megállapításuk szerint a „hamis tudományról” szóló bejegyzések 38 százalékát botok írták, míg a környezetvédelmet támogató posztok esetében ez az arány öt százalék volt.

Emilio Ferrara, a Dél-kaliforniai Egyetem kutatóprofesszora – aki saját kutatást végzett a botok közösségi hatásáról – elmondta: az ilyen típusú szoftvereket az üzenet kiterjesztésére használják.

Gondoljanak egy botra úgy, mint egy megafonra. Azt a benyomást kelti, hogy egy mozgalom vagy ötlet mögött komoly támogatás van” – fogalmazott Ferrara.

A címlapfotó illusztráció.