Hiába szellőztetünk, ha rossz a lakás levegője?

 

Egy friss kutatás szerint otthonunk szellőztetése nem olyan hatásos, mint eddig gondoltuk. A takarítás és főzés közben felszabaduló vegyi anyagok megtapadhatnak a falakon, a bútorokon és más felületeken, így hiába nyitjuk ki az ablakot, hogy friss levegőt engedjünk be.

A Torontói Egyetem kutatója, Wang Chen szerint az eredmény meglepő, hiszen eddig úgy gondolták, a szellőztetéssel a lakásban felszabaduló vegyi anyagok a kintről beáramló levegővel összekeverednek, és távoznak a lakásból – olvasható a New Scientist cikkében.

A kísérletben a 18 leggyakoribb háztartási vegyi anyag jelenlétét vizsgálták egy külön erre a célra kialakított tesztotthonban. Az anyagok közül néhány – mint például a karbonsavak – főzés közben kerül a levegőbe, arról azonban még nincs elegendő információ, hogy ezek a lakásban felhalmozódva jelentenek-e valóban veszélyt az egészségre vagy sem.

A vizsgált anyagok mindegyike illékony, tehát a szabad levegőn elpárolognak, a kutatók viszont azt szerették volna kideríteni, hogy a különböző felületekre tapadva vagy beszívódva hosszabb ideig jelen lehetnek-e a lakásban.

A kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy a kísérleti otthonban főzzenek és takarítsanak, ahogy otthon is szoktak, majd megmérték a levegőben a 18 vegyi anyag szintjét.

Ezután kiszellőztettek, és újabb mérést végeztek. Sem a 15, sem a 30 perces szellőztetés nem hozott eltérő eredményt, a vegyi anyagok szintje alig csökkent a lakás levegőjében.

Wang szerint azonban nem kell aggódni, mert ez az érték nem olyan magas, hogy veszélyeztesse az egészséget, főzés és takarítás után azonban tényleg több van belőlük a levegőben, így nem árt odafigyelni.