A TikTok szülőbarát funkciója biztosan nem lesz a tinik kedvence

 

A TikTok új „családi biztonsági módot” vezet be, amelynek célja a szülők szigorúbb kontrollja a tizenévesek mobiltelefonos szokásai felett.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A TikTok használatához a korhatár 13 év, de sokan már jóval a megkövetelt életkor elérése előtt elkezdik használni a kínai fejlesztésű alkalmazást. Az Egyesült Királyság médiaszabályozója, az Ofcom közelmúltban készített felmérése szerint az applikációt a 12–15 éves gyermekek 13 százaléka használta 2019-ben, mely nyolc százalékos emelkedést jelent az előző évi adatokhoz képest.

Az újítás lehetővé teszi a szülőknek, hogy saját TikTok fiókjukat a gyermekükével összekapcsolva távolról irányíthassák az egyes funkciókat. A frissítéshez tartozik egy „korlátozott mód” is, amely letiltja az üzenetküldést, valamint megkísérli kiszűrni a gyermekek számára nem megfelelő tartalmakat.

Az üzenetküldés és a tartalmak blokkolása mellett a szülők ezentúl a képernyőidőt is beállíthatják, ezzel korlátozva az alkalmazás használatát.

Ezek a biztonsági funkciók egy ideje már ott voltak a TikTok platformján, de csak manuálisan lehetett őket beállítani a tinédzser telefonján egy jelszóval zárolva, amelyet aztán 30 naponta meg kellett újítani. Az új megoldás segítségével viszont sokkal könnyebben és kényelmesebben tudhatják biztonságban gyermeküket.

A címlapfotó illusztráció.