A mobilkapcsolatok több mint tíz százaléka 5G kapcsolat lesz 2023-ra

 

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint tíz százalékát teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy szokványos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (MI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket – írta sajtóközleményében a Cisco Magyarország.

A kép illusztráció (Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)

Az elmúlt 50 év során minden évtizedben bejelentettek egy új mobiltechnológiát, amelyet úttörő innovációk kísértek. A hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultra-nagyfelbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett/virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások, ami a mobilkapcsolatok sávszélessége felé is új követelményeket támaszt. A közösségi hálózatok, a video-streaming és a letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódó mobilalkalmazások 2023-ra közel 300 milliárd letöltést generálnak majd.

A Cisco éves internet jelentéseiben évről évre igyekszünk előrejelezni a legújabb adatforgalmi trendeket. Ami az évek során nem változott, az a növekedés három fő mozgatórugója: egyre több ember és egyre több eszköz csatlakozik az internetre, miközben a sávszélesség is folyamatosan nő. Az egyik legérdekesebb trend az M2M kapcsolatok számának növekedése, amelyet elsősorban a hálózatra kapcsolt autók, az energiaszektor, az okosvárosok és az okosotthonok generálnak” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Cisco globális előrejelzése szerint 2023-ban a világ lakosságának több mint 70 százaléka (5,7 milliárd ember) rendelkezik majd mobilkapcsolattal (2G, 3G, 4G vagy 5G), míg a Föld teljes népességének 66 százalékának lesz internethozzáférése.

A felhasználók személyenként körülbelül három, háztartásonként közel 10 hálózatba kapcsolt eszközt használnak majd 2023-ban, melyeknek 45 százaléka mobilkapcsolattal, 55 százaléka pedig vezetékes vagy Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik majd az internetre.

Három éven belül az átlagos globális Wi-Fi és mobilkapcsolat sebessége több mint háromszorosára, emelkedik. Előbbi 30 Mbp/s-ról 92 Mbp/s-ra, utóbbi 13 Mbp/s-ról 44 Mbp/s-ra növekszik majd.

További részletekről a Cisco Annual Internet Report előrejelzésében tájékozódhat.

A címlapfotó illusztráció.