Egyszerűen csökkenthető lenne a légiközlekedés ökológiai lábnyoma

 

Egy tanulmány szerint, ha csak a járatok két százaléka 610 méterrel alacsonyabban vagy magasabban repülne, mint az átlag, akkor 60 százalékkal csökkenthető lenne a károsanyag-kibocsátás.

Az Environmental Science & Technology szaklapban közzétett tanulmány modelljében adott repülőgépmotor-típusok és ezek teljesítményét vette figyelembe. Ezeket összevetették az időjárási viszonyokkal és a kondenzcsíkok légköri hatásaival – írta a The Daily Mail.

A tanulmány szerint, ha csak repülőgépek 1,7 százaléka térne el minimálisan a 610 méteres repülési magasságtól, az már jelentősen csökkentené ezeknek a felhőknek a képződését, ez pedig a szennyeződés csökkenésével járna.

A kondenzcsíkokból úgynevezett pehelyfelhők keletkeznek, amelyek felülete kilencszerese a repülőgépek nyomán keletkező vonalszerű csíknak.  A kondenzcsíkból kialakuló cirrusfelhők visszaverik a felszínről sugárzó hőt, vagyis fokozzák az üvegházhatást.

A  Londoni Imperial College építőmérnöke szerint a légiközlekedés az egyik legszennyezőbb iparág. A tanulmány pedig azt jelzi, hogy milyen nagy lehetőségek vannak a repülőgépek ökológiai lábnyomának csökkentésében.

A címlapfotó illusztráció.