Megnyitották a világ legnagyobb 3D nyomtatóval készített épületét

 

Hivatalosan is elkészült Dubajban az a kétszintes, 640 négyzetméter alapterületű kormányhivatal, amely a megnyitásával a világ legnagyobb 3D nyomtatóval készített épülete lett. A tervek szerint 2030-ig az új létesítmények negyedét hasonló módszerrel készítenék el.

(Fotó: Apis Cor)

Bár a világon létezik magasabb 3D nyomtatóval készített épület – egy Kínában található ötemeletes, 90 méterre tornyosuló apartmanház –, a Singularity Hub szerint a dubaji objektumnak – a maga 640 négyzetméterével – a legnagyobb az alapterülete.

A 3D nyomtatóval készített anyag könnyebb és tartósabb

Az épületet előre gyártott beton alapra állították, melyre a 3D nyomtató üreges falakat épített fel újrahasznosított építőipari törmelék, cement, gipsz és egyéb vegyületek gyorsan száradó keverékéből. Az így keletkezett anyag körülbelül 50 százalékkal könnyebb és lényegesen tartósabb, mint a hagyományos beton.

A 3D nyomtató először 5–10 centiméter vastagságban körvonalazta a falakat, majd lassan felfelé építette őket, amíg azok el nem érték a kívánt magasságot. Ezután a tető kialakításánál emberek vették át a munkát, akik kivágták az ablakokat és megtöltötték az üreges falakat szigeteléssel.

Az új objektumot – melyet egy bostoni 3D nyomtatási és építőipari vállalkozás, az Apis Cor közreműködésével terveztek – a város önkormányzata adminisztratív feladatok ellátására szolgáló irodaként fogja használni.

Kilencven százalékkal csökkenthetők az építési költségek

A dubaji önkormányzat elkötelezett a 3D nyomtatóval készített épületek mellett, és reményei szerint ez a projekt csak a kezdet. A városi tisztviselők azt szeretnék elérni, hogy 2030-ig az új létesítmények 25 százaléka ezzel az új módszerrel készüljön.

A becslések szerint a 3D nyomtatásra való áttérés 70 százalékkal csökkenti az építéshez szükséges munkaerőt, és 90 százalékkal redukálja az építési költségeket.