A légi közlekedés lehet a jövő megoldása a dugókra a világ nagyvárosaiban

 

A légi közlekedés, a helikopteres, drónos utazás jelenthet megoldást a nem túl közeli jövőben a világ nagyvárosainak közlekedésében a forgalmi dugók mérséklésére – mondta Zsótér Márton közlekedési, infrastuktúra és energetikai tanácsadó kedden az M1-en.


Hozzátette, hogy a technológia feltételek már adottak, de a közlekedés szabályozására még nincs terv, és az első járművek is csak 5–10 év múlva jelenhetnek meg, bár vannak olyan startupok, amelyek öt éven belül ígérik termékeik piacra dobását.

Biztonságos és olcsó megoldásra, az önvezető technológia alkalmazására és nagyfokú automatizálásra lesz szükség a rendszerben – mondta, és megjegyezte, hogy a stabilabb működés érdekében a prototípusokat több rotorral látták el, az árcsökkenést pedig elektromos hajtás beépítésével érték el.

Elsősorban a 10 millió lakos körüli nagyvárosokban, Dél-Amerikában, Ázsiában jelenhet meg elsőként ez a közlekedési forma – ismertette, és példaként említette, hogy Sao Paulóban már most is napi több ezer helikopteres utazás van a repülőtér és a belváros között, tíz percre csökkentve az autóval másfélórás közlekedési időt.

A szolgáltatás egyelőre a tehetősek kiváltsága, egy út 200-300 dollárba kerül, de egy új cég azt tervezi, hogy öt éven belül New Yorkban 70 dollárból és 6 percen belül lesz lehetséges eljutni a belvárosból a repülőtérre – mondta Zsótér Márton.

A címlapfotó illusztráció.