Cápabiztos úszóöltözettel védenék a szörfösöket

 

Extra erős műanyag rostokból készült cápabiztos úszóöltözetet fejlesztettek ki ausztrál tudósok a szörfösök védelmére. A védőruha még a legtöbb támadásért felelős fehér cápák harapásának is képes lehet ellenállni.

A képen Ocean Ramsey búvár úszik vélhetően Deep Blue-val, a világ egyik legnagyobb fehér cápájával a Hawaii-szigetekhez tartozó Oahu déli partjainál (Fotó: MTI/AP/Juan Oliphant)

Forradalmi búvárruhaanyagot fejlesztettek ki Ausztráliában, hogy megóvják a szörfösöket a halálos cápaharapásoktól. Az új, anyagot extra erős műanyag szálakkal szőtték, amelyek ellenállnak a rendkívül éles cápafogaknak is – írja a Daily Mail.

A dél-ausztráliai Flinders Univesity csapata kétféle szövetet tesztelt, amelyekben nagyon erős, de könnyű szálakat kombináltak az úszóöltözet neoprén anyagával. A kutatók megállapították, hogy az új anyagok még a fehér cápák esetében is sokkal jobban ellenállnak a harapásoknak, mint egy normál úszóruha.

Eredményeink azt mutatták, hogy mindkét vizsgált szövet bizonyos szintű védelmet nyújthat a cápaharapás ellen, és felhasználható a cápatámadások enyhítésére irányuló stratégia részeként” – mondta Charlie Huveneers, a kutatócsoport vezetője.

A csapat szerint a szövetek területén elért technológiai fejlődés lehetővé tette olyan könnyű, alternatív, erős anyagok kifejlesztését, amelyeket be lehet építeni a hagyományos úszóöltözetekbe. Az új anyagok előállításához ultramagas molekulatömegű polietilén szálakat és neoprént használtak.

Megduplázódott a támadások száma, de a kockázat továbbra is alacsony

A Nemzetközi Cápatámadás Adattár szerint a bejelentett 130 esemény közül 2018-ban 66 ki nem provokált támadás történt, melyek közül öt volt végzetes. Egy korábbi, 2009-es jelentés szerint a cápatámadások száma az elmúlt húsz évben a világ egyes részein megduplázódott.

A tudósok azt állítják, hogy a cápatámadás kockázata továbbra is „alacsony”, és valószínűsége a földrajzi elhelyezkedéstől függően változik.

A Flinders kutatói a cápaharapás erejét és hatását úgy vizsgálták, hogy érzékelőkkel ellátott acéllemezek köré tekerték az új anyagokat. Az úszóöltözet anyagát – laboratóriumi körülmények között – a habszövet vágásával, rögzítésével és lyukasztásával is tesztelték.

Az új szövetek átdöféséhez nagyobb erő szükséges, és a vágások esetében is kisebb és sekélyebb sérülések voltak az anyagon, mint a szokásos neoprén ruháknál” – fejtette ki Huveneers professzor.

A csapat szerint az eredmények pozitívak, de még több tesztelésre van szükség, különös tekintettel az új anyagokból készült, teljes úszóöltözet tervezéséhez, hiszen még az emberi test esetleges ruha alatti károsodásait figyelembe véve is meg kell vizsgálni az anyag hatékonyságát.

Az ember valójában nem szerepel a fehér cápák étlapján

A legtöbb támadásért világszerte a fehér cápák a felelősek, ezek nagy része azonban nem halálos. A National Geographic oldala szerint az új kutatások azt mutatják, hogy a kíváncsi ragadozók inkább „mintaharapásokat” végeznek, majd elengedik áldozataikat, ami azt jelzi, hogy az emberek valójában nem szerepelnek a fehér cápák étlapján.

A fehér cápák a legnagyobb ragadozó halak a világon. Átlagosan 4,5 méter hosszúra nőnek, bár hat méternél nagyobb és 2200 kilogrammot meghaladó példányokkal is találkoztak már a tudósok.

A világ legnagyobb fehér cápájának a Deep Blue névre keresztelt nőstény ragadozót tartják, melyet közel húsz év után láttak ismét 2019 januárjában. A Daily Mail információi szerint az óriáscápa körülbelül 50 éves, 2,5 tonnás és 6,1 méter hosszú.

A címlapfotó illusztráció.