Sokkal idősebb a Nílus, mint eddig gondolták

 

Az austini Texas Egyetem kutatócsoportja a Nílus folyási irányát a földköpenyben található kőzetek mozgásához kötötte, és ez alapján tanulmányozta annak alakulásait, és arra jutottak, hogy a folyó idősebb az eddig hittnél.

Nagyon sok vita zajlott a Nílus korának meghatározása körül, a legújabb kutatásig a folyó kialakulását hatmillió évvel ezelőttre datálták, de ezzel számos geológus nem értett egyet, azt hangsúlyozták, hogy egyetlen nagy folyó sem tartotta meg hatmillió éven keresztül folyásirányát a földköpenyben lévő kőzetek mozgásának következtében.

Claudio Faccenna, a Texas Egyetem professzorának vezetésével egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy miként változott a Nílus az idők során – olvasható a Fox News cikkében.

A kutatócsoport a folyó alakulásának tanulmányozásakor az összefüggéseket kereste a Nílus folyási iránya és a földköpenyben található kőzetek mozgása között. Vizsgálatuk alapján arra jutottak, hogy a folyó sokkal idősebb az eddig hittnél, mintegy harmincmillió éves.

A szakértők szerint ha a köpeny lassú mozgásai nem tartották volna stabilan a Nílus folyását, már rég nyugati irányba fordult volna. A csapat az Etióp magasföldről származó vulkanikus kőzetek, illetve a folyó deltájának mélyén beazonosított üledékek segítségével határozták meg a Nílus környezetének geológiai történetét.

A földköpenyben található szilárd kőzetek lassan mozognak a mélyben. Ahogy az óceánoknak, úgy a földkéreg egyes régióinak is megvannak a maguk áramlatai. A kutatók úgy vélik, hogy a Nílus alatt a köpeny délen, az Etióp-felföldnél felnyomódik, északon pedig lesüllyed. Az enyhe lejtés így alapvetően határozza meg a Nílus irányát.

A címlapfotó illusztráció.