Arcfelismerő programmal tiltakoztak az arcfelismerés ellen

 

A tüntetés jegyében az adatvédelmi aktivisták járókelők ezreinek szkennelésére használták az Amazon arcfelismerő programját a washingtoni Capitol Hill környékén, hogy felhívják a figyelmet a hasonló technológiák megfigyelési képességeinek veszélyeire.

(Fotó: Twitter)

Az eredmény ennél figyelemfelkeltőbb nem is lehetne, hiszen a helyszínt körbejárva a csapat az arcfelismerővel egy kongresszusi képviselőt és egy több mint 30 éve halott amerikai énekest is azonosított – írja a Daily Mail.

A demonstrációval a Kongresszusnak üzentek a technológia betiltására. Jelenleg nincs olyan törvény, amely megakadályozna valakit abban, hogy a beleegyezésük nélkül szkennelje mások arcát az utcán.

Az aktivista csoport tagjai kívülről és belülről is bejárták a Capitol Hillt, ahol vegyi védőruhában, fejhez rögzített okostelefonokat viselve tiltakoztak az arcfelismerők használata ellen.

Közel 14 ezer arcot szkenneltek

A Rekognition – az Amazon kereskedelmi forgalomban kapható arcfelismerő szoftvere – segítségével az aktivisták közel 14 ezer arcot szkenneltek be, amelyeket egy adatbázison futtattak át, hogy megnézzék, kit tudnak beazonosítani.

Ennek valószínűleg illegálisnak kell lennie, de amíg a Kongresszus nem lép fel az arcfelismerés betiltása érdekében, bárkinek – egy kormányzati ügynöknek vagy egy társaságnak – félelmetesen könnyű a  biometrikus megfigyelés elvégzése és az alapvető jogok súlyos megsértése” – mondta Evan Greer, a demonstrációban részt vevő csoport, a Fight for the Future igazgatóhelyettese.

Congress has failed to ban facial recognition surveillance. So today we conducted live facial recognition surveillance inside the halls of Congress, to see how they like it. https://www.scancongress.com

Közzétette: Fight For The Future – 2019. november 14., csütörtök

Az aktivisták nem kértek engedélyt az emberek arcának nyilvános szkennelésére, de öltözeteiken egy kis figyelmeztetést azért megjelenítettek, melyen a felirat így szólt: Arcfelismerés folyamatban. A csoport az egész akciót élőben közvetítette az interneten.

Több mint 30 éve elhunyt énekest azonosított helytelenül a szoftver

A technológia helyesen ismerte fel Mark DeSaulnier kaliforniai demokratikus képviselőt, de fény derült a hibáira is. Az alkalmazás tévesen azonosított hét ismert újságírót és 25 Amazon lobbistát, akiknek a fényképeit a csoport az eseményt megelőzően töltötte fel az adatbázisba.

A szoftver szintén tévedett, amikor az 1988-ban elhunyt amerikai énekest, Roy Orbisont vélte felfedezni a járókelők között, ezzel növelve az aggodalmat, miszerint a technológia hibás lehet.

„Könnyű nevetni, ha a szoftver úgy gondolja, hogy a csapatunk egyik tagja az Amazon lobbistája, vagy ha a véletlenszerű járókelőket az alkalmazás kiemelkedő újságírókként azonosítja. De a bűnüldöző szervek jelenleg hibás arcfelismerő szoftvert használnak, ami miatt akár egy ártatlan ember is börtönben végezheti” – magyarázta Greer a Fight for the Freedom weboldalán.

Hozzátette: A jelenlegi arcfelismerő algoritmusok szisztematikus faji elfogultságot mutatnak, súlyosbítva a büntető igazságszolgáltatásban alkalmazott megkülönböztetés jelenlegi formáit.

Az arcfelismerő rendszerek bűnüldözési és kormányzati felhasználásának azonnali betiltására van szükség, valamint sürgősen és súlyosan korlátoznunk kell a magán- és kereskedelmi célokra való felhasználását is” – hangsúlyozta Greer.

Korábban is akadtak már aggályok a szoftverrel kapcsolatban

A Los Angeles Times jelentése szerint az arcfelismerő szoftverek rendőrségi testkamerákon való használata ellen korábban törvényjavaslatot benyújtó Phil Ting is egyike volt annak a 26 kaliforniai törvényhozónak, akiket egy arcfelismerő program tesztelése során hibásan azonosítottak bűnözőként augusztusban.

Amikor az ACLU (American Civil Liberties Union) jogvédő szervezet egy 25 ezer nyilvánosan hozzáférhető fényképpel ellátott bűnügyi adatbázisban használta a szoftvert a képviselők képeinek átfuttatására, körülbelül minden ötödik jogalkotó arcát kapcsolta az arcfelismerő program tévesen egy olyan emberhez, akit már korábban letartóztattak.

A lap állítása szerint tavaly egy hasonló kísérletben, amelyet a Kongresszus tagjainak fényképeivel készítettek, az arcfelismerő szintén tévesen párosította 28 szövetségi törvényhozó képét az amerikai bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyekkel.