Keresztény vértanú templomát tárják fel Izraelben

 

Az ezerötszáz éve épült hatalmas keresztény templom romjaira bukkantak a régészek Izrael középső részén, Bét-Semesben. Benjamin Storchan, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója szerint a templom és a hozzá kapcsolódó udvar az eddigi legnagyobb bizánci lelet a Szentföldön.

A Jeruzsálemtől harminc kilométerre, nyugatra fekvő Bét-Semes város új negyedében, Ramat Beit Semesben, egy új lakópark építését kezdték meg. Az építkezési munkálatokat megelőzve, a régészek már három éve ásatásokat végeznek a környéken. E feltárások során fedezték fel az ősi, a bizánci korban épült hatalmas keresztény templom romjait – olvasható a Haaretz cikkében.

A régészek szerint a templom népszerű zarándokhely maradt a hetedik század első felében is, a muzulmán hódítás korai időszakában, erre utal a kriptában talált, korai iszlám korszakból származó háromszáz agyaglámpa.

A romok közt találtak egy görög nyelven írt mozaikfeliratot, mely világossá tette a régészeknek, hogy egy keresztény vértanú emlékére, a hatodik században I. Jusztinianosz bizánci császár uralkodása alatt (527–565) építették, majd tovább bővítették az 574 és 582 között uralkodó II. Tiberiosz császár által adományozott pénzből. Az ókori római bazilikák építészeti jegyeit hordozó templom padlózatát gazdag mozaikdíszítés, ablakait pedig üveg borította.

Benjamin Storchan, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója szerint a templom és a hozzá kapcsolódó udvar az eddigi legnagyobb bizánci lelet a Szentföldön. Hozzátette, még nem tudják, ki lehetett pontosan az a vértanú, akinek emlékére emelték a hatalmas templomot. Egyelőre csak annyit feltételeznek, hogy a templom helyén halt mártírhalált, és esetlegesen a temetésének a helye is a völgyben volt.

A templom bejáratait nagy kövekkel lezárva találták, ami azt jelzi, hogy az épület utolsó gondozói tudták, hogy el kell hagyniuk azt, de volt idejük bezárni az ajtókat, és remélték, hogy visszatérhetnek majd.

A Dicsőséges mártír-templomnak elnevezett bazilika legfontosabb leleteit áprilisig tekinthetik meg Jeruzsálemben a Biblia Földje Múzeumban. A tervek szerint a régészeti feltárások lezárása után a templom romjait is megnyitják a látogatók előtt.