Lezuhant a Samsung űrszelfiző műholdja

 

A koreai cég műholdja egy amerikai család kertjébe csapódott Michigan államban, személyi sérülés nem történt.

(Fotó: Twitter)

Az egyesült államokbeli Michiganben élő Nancy Mumby-Welke és férje, Dan, éppen a lovaikat engedték ki a karámból, amikor meghallották a műhold becsapódását – írja a The Sun.

A nő rögzítette a műhold szétszóródott darabjait, melynek lámpái még a zuhanás után is villogtak.

Hihetetlen. Nézzétek, mi esett le az égből. A 911 összezavarodott, a műhold pedig fánkon ragadt” – írta Nancy a Facebookra feltöltött videóposztjában.

A leszállás lassítására tervezett ejtőernyő beleakadt a közeli távvezetékekbe, a becsapódás során senki sem sérült meg.

Hála istennek egyik lovunk sem volt kiengedve, és nem a házon landolt” – tette hozzá a videóban az amerikai hölgy.

Az űrszelfi program lényege

A műhold a Samsung új űrszelfi projektjének része volt, amelynek célja, hogy az űrrajongóknak lehetőségük legyen saját fotóikat űrbéli környezetben viszontlátni.

Ehhez elég volt egy szelfit készíteni az okostelefonjukkal, és feltölteni azt az irányítóközpont weboldalára. Az űrszelfi sikerét két, erre a célra fejlesztett alkalmazás is segítette. Az első a földi vezérlést támogatta, ezzel küldhetett és fogadhatott szelfiket az irányítóközpont és a levegőben lévő eszköz.

Több külföldi forrás is műholdként jellemzi az eszközt, azonban az űrszelfiző műhold valójában nem más, mint egy módosított időjárási léggömbhöz csatlakoztatott hasznosteher-doboz. A Samsung állítása szerint a készülék 19 800 méterrel emelkedik a Föld fölé, hogy a fedélzeten elhelyezett kameráival fényképeket készítsen a bolygó sztratoszférájában.

A második applikáció egyedileg készült az S10 5G-hez, ez kommunikált a külső szerkezethez rögzített kamerával, amely fotót készített a telefon kijelzőjén megjelenő szelfiről. Az S10-alkalmazás ezután a földi irányításon keresztül visszaküldte a képet a földre, onnan pedig eljuttatta a felhasználó, hogy megoszthassa azt a közösségi média felületein.

Cara Delevingne is a „fedélzeten lehetett”

A Samsung múlt csütörtökön küldte el az első űrszelfit, melyen Cara Delevingne modell látható, ahogy egy űrhajós sisakban béke jelet mutat. A képet a Dél-Dakotából útjára induló műholdra küldték fel.

Egyelőre nincs hír arról, hogy a színésznő képét hordozó műhold zuhant-e le Mumby-Welkes-birtokon.

A Samsung szóvivője tervezett landolásról beszélt

Szombaton a Samsung űrszelfi ballonja visszatért a földre” – mondta a cég egyik szóvivője a The Sunnak.

A becsapódásról úgy nyilatkozott: az Egyesült Államokban történő tervezett leszállás során a rossz időjárási viszonyok korai landolásra kényszerítették a műholdat egy általuk kiválasztott vidéki térségben.

Sérülés nem történt, és a ballont később elhoztuk a helyszínről. Sajnáljuk az esetleges kellemetlenségeket” – zárta mondandóját.

A Samsung a jövőben több műhold elindítását tervezi az október 31-ig tartó projekt során. Az egyelőre nem világos, hogy a cég megváltoztatja-e a leszállási eljárást.

A címlapfotó illusztráció.