Az emberiség történetének leghalálosabb csalása a füstszűrő?

 

A haszontalan füstszűrős cigaretta értékesítésének betiltását kezdeményezték szakértők, az általuk okozott műanyag szennyezés csökkentése érdekében. Évente több billió cigarettacsikket dobnak el, a füstszűrővel ellátott dohányáruk a legelterjedtebb hulladéktípussá váltak a világon.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A tudósok szerint a füstszűrők még csak nem is hatásosak, ezért azokat a műanyag szívószálakkal, tányérokkal és evőeszközökkel együtt teljesen meg kellene szüntetni. Ezek cellulóz-acetátból készülnek, ami egyszer használatos műanyag, így nem bomlik le a természetben – írja a Daily Mail.

A londoni és kaliforniai kutatók szerint elszalasztott lehetőség lenne, ha nem vennék bele a cigarettaszűrőket az egyszer használatos műanyagokról szóló jövő évre tervezett szélesebb körű európai uniós tilalomba.

Nem ajánlottak alternatívát

Az egészségügyi szakemberek, akik „drámai fellépésre” szólítottak fel a tekintélyes British Medical Journal című brit orvosi lapban, azonban nem ajánlottak fel alternatívát.

Ha nem sikerül csökkenteni az évente a világ hulladékterhéhez hozzáadódó többbilliónyi eldobott csikk mennyiségét, akkor aláássuk erőfeszítéseinket a globális műanyaghulladék visszaszorítására, és elszalasztunk egy lehetőséget a globális dohányjárvány megfékezéséhez” – mondta Thomas Novotny, a San Diego Állami Egyetem kutatója.

Hozzátette: a dohányjárvány, csakúgy, mint a globális felmelegedés veszélye, addig marad fenn, amíg a nemzetek nem valósítanak meg innovatív beavatkozásokat.

A füstszűrőkkel csökkentik a költségeket és átverik az embereket

A szakértők a füstszűrőket az emberi civilizáció történetének leghalálosabb csalásának nevezték. A szűrők nem működnek hatékonyan, és a dohánygyárak csak azért helyezik őket a cigarettákra, hogy csökkentsék a költségeket, és a fogyasztókat átverjék azzal, hogy a cigarettázás ettől biztonságosabb lesz.

A füstszűrők először az 1950-es években jelentek meg, amikor a gyártók olyan innovációként forgalmazták, amely biztonságosabbá teszi a cigarettát a dohányzáshoz.

Most már tudjuk, hogy ez az érv a biztonságosabb dohányzásról csupán egy volt a sok mítosz közül, melyeket a dohányipar a cigaretták eladása érdekében hozott létre” – írják a szakértők, hozzátéve, hogy azóta sem vonták ezért felelősségre a cigarettagyártókat.

Évente több mint nyolcmillióan halnak meg a dohánytermékek miatt

A dohányjárvány az egyik legnagyobb népegészségügyi fenyegetés, amellyel a világ valaha szembesült, évente több mint nyolcmillió embert öl meg a világon. A halálesetek közül több mint hétmillió a közvetlen dohányzás eredménye, míg körülbelül egymillió ember hal meg a másodlagos füst belélegzésének következtében – írja oldalán az Egészségügyi Világszervezet.

Az Our World in Data statisztikai adatai szerint 2016-ban Magyarországon a felnőttek 30,1 százaléka dohányzott, ami kiemelten magasnak számít az európai régióban.

A címlapfotó illusztráció.