A Samsung jövő hétre ígéri az ujjlenyomat-érzékelő kijavítását

 

Egy brit pár fedezte fel, hogy a koreai cég Galaxy S10 készüléke a biztonsági beállítások ellenére bármilyen ujjlenyomattal feloldható, amennyiben a képernyőt szilikon tok vagy védőfólia fedi. A Samsung hivatalos közleményt adott ki, melyben elmagyarázza a hiba okát, és arra kéri az új Galaxy telefonok tulajdonosait, hogy a probléma elhárításáig ne helyezzenek védőt a mobiljukra.

A kép illusztráció (Fotó: Samsung)

A Samsung azt tanácsolja közleményében, hogy mindenki, akinek Galaxy S10 / S10 + / S10 + 5G vagy Note 10 / Note 10+ készüléke van, és szilikon telefontokot vagy képernyővédő fóliát használ, távolítsa el a védőtartozékot, törölje az összes meglévő ujjlenyomat-információt, és regisztrálja újra az ujjlenyomatait a szilikon burkolat használata nélkül – írja a Gizmodo.

A problémát eredetileg egy brit pár fedezte fel

Lisa Neilson az újonnan vásárolt Galaxy S10-es készülékére egy olcsó, az egész telefon számára védelmet biztosító szilikon tokot vett – írja a The Sun.

A kétgyermekes családanya felhelyezte a tokot a készülékre, és regisztrálta jobb hüvelykujjának lenyomatát, de később kíváncsiságból megpróbálta a ballal is. Legnagyobb meglepetésére azzal is fel tudta oldani, ezért megkérte férjét, hogy próbáljon meg belépni a telefonjába.

Amikor a férje ujjlenyomatai is feloldották a készüléket, a tokot Lisa testvérének a telefonjára is felhelyezték. Az eredmény ugyanaz volt, így értesítették a Samsungot.

Az új frissítésig a szilikon tokok és védőfóliák mellőzését javasolják

A Samsung a Galaxy S10 és a Note 10 tulajdonosait külön figyelmeztette, közleményében kiemelte, hogy tartózkodjanak a szilikon tokok vagy képernyővédők használatától mindaddig, amíg a társaság nem tud kiadni egy új frissítést a probléma megoldására, amely elmondásuk szerint a jövő hétre várható. Amint a frissítés elérhető és telepítve van az érintett eszközökre, a tulajdonosnak újra be kell szkennelnie az ujjlenyomatát.

A Samsung nyilatkozata szerint a probléma forrása a Galaxy S10 és Note 10 ultrahangos ujjlenyomat-érzékelője, amely bizonyos szilikon tokok és a képernyővédők felhelyezése esetén összetéveszti a háromdimenziós mintákat, mint például a felhasználó ujjlenyomatát.

Zselével is átverhető az ujjlenyomat-érzékelő

Ez azt jelenti, hogy a probléma nem érinti azokat, akik a telefonjukat tok nélkül, illetve műanyag vagy üvegvédő fóliával használják. Ennek ellenére egyre több az interneten az olyan videó, amelyben sikeresen verik át az S10 ujjlenyomat-olvasóját.

Ezekben a videókban egy speciális zselés tokot helyeznek az érzékelőre, amely lényegében egyfajta mesterkulcsként működik, még a frissen regisztrált ujjlenyomatokkal ellátott S10 készülékeken is.

Egy javítás okozhatta a problémát

A készülék piacra dobása után néhány Galaxy S10 tulajdonosa arra panaszkodott, hogy a telefon képernyőjén megjelenő ujjlenyomat-leolvasó túl érzékeny, ami miatt néha többszöri próbálkozást igényelt a készülék feloldása.

A Samsungot egy frissítéssel állított az S10 ujjlenyomat-érzékelőjének érzékenységén, ami megkönnyítette a telefon feloldását, de lehet, hogy ez vezetett a szilikon borításokkal kapcsolatos problémákhoz is.