Lepkeszárny, tűzhányók és szuperlézerek – Egy hónapig tart a magyar tudomány ünnepe

 

Idén is az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat, több száz rendezvény és előadás várja az érdeklődőket november 4-től a magyar tudomány ünnepe alkalmából.

Mi köze a kék színnek a párválasztáshoz? Kell-e tartanunk vulkánkitöréstől a szomszédban? Hogyan oltja a tudásszomjat egy attoszekundumos forrás? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki ellátogat a rendezvénysorozat előadásaira – olvasható az MTA honlapján.

Ingyenes előadások

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházának Dísztermében este 18 órától ismeretterjesztő előadások kezdődnek. A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges.

Az idei rendezvénysorozat nyitóelőadásán, november 4-én, a veszprémi Pannon Egyetemen Abonyi János egyetemi tanár vezeti be a hallgatóságot a mindannyiunkat körülvevő, összekapcsolódott és összefonódott rendszerek világába. Az előadást élőben közvetítik az Akadémia honlapján.

A kiemelt események között Repülő ékszerek: nanoszerkezetek lepkeszárnyon a fizika és a biológia között címmel Biró László Péter tudományos tanácsadó ismeretterjesztő előadása hallható november 5-én az MTA Dísztermében.

Tűzhányóktól a pixelekig

Másnap este a Lépten-nyomon geológia: A Kárpát-medence tűzhányói című filmet láthatja a közönség az Akadémián. A földtani múltunkról szóló film vetítését követően Mosonyi Szabolcs filmrendezővel és Harangi Szabolcs vulkanológussal lesz beszélgetés.

November 7-én A körforgásos gazdaság különböző aspektusai címmel Fogarassy Csaba egyetemi docens és Szabó Gábor kandidátus tart előadást, amely az egész világot sűrűn behálózó ellátási láncok elkerülhetetlen átalakításáról, a körforgásos gazdaság bevezetésének szükségességéről szól.

Ezt követően november 11-én az ökológia és a mezőgazdaság a mérnöki és társadalomtudományok konstruktív párbeszédén alapuló jövőjéről szól Neményi Miklós akadémikus előadása.

Másnap, Élet a pixelek mögött: mesterséges intelligencia a rákkutatásban és biológiában címmel Horváth Péter bioinformatikus ismeretterjesztő előadását hallgathatják meg az érdeklődők az MTA Dísztermében.

November 13-i előadásában Varjú Katalin, a szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure – Attosecond Light Pulse Source) lézeres kutatóintézet megbízott kutatási technológiai igazgatója nyújt áttekintést a nagy intenzitású lézerrendszerek kulcsfontosságú elemeiről, alkalmazási területeiről, különös tekintettel az attoszekundumos tudomány nyújtotta lehetőségekre.

Nők a tudományban

A szakirodalom szerint három tényező határozza meg a nők érvényesülését a tudományos pályán: a család, az oktatási rendszer és a munkahely. E három tényezővel összefüggésben mondanak el egy-egy személyes történetet a Nők a tudományban idei rendezvényén az Akadémia idén megválasztott női levelező tagjai november 13-án délelőtt.

November 14-én Legyőzhető-e a szkizofrénia? címmel egy új magyar gyógyszer történetéről tart előadást Greiner István kutatási igazgató.

A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon.

A címlapfotó illusztráció.