Elpusztult az első klónozott tehén Japánban

 

A japán Isikava prefektúra kutatóintézetében elpusztult a világ első klónozott tehene, Kaga. A közlemény szerint az állat magas kort, 21 évet és három hónapot élt. A tehén hím ikre, Noto tavaly májusban pusztult el. A tehenek átlagos életkora húsz év volt.

A klónozott állatok 1998 júliusában születtek a Kindai Egyetem és a kutatóközpont közös kutatási programjában. A tudósok azt a technológiát alkalmazták a klónozáshoz, amellyel Nagy-Britanniában megalkották a világ első klónállatát, Dollyt, a birkát 1996-ban.

Kaga egészségi állapota szeptember végére annyira leromlott, hogy már nehezen tudott lábra állni. Táplálékkiegészítőkkel próbáltak javítani az állapotán, és gyulladáscsökkentőt is kapott, ennek ellenére október elején már nem tudott felállni.

Az isikavai intézetben 2006-ra 14 tehenet klónoztak, a kutatást azonban később visszafogták, mivel 2009-ben betiltották a klónozott marhahús forgalmazását. A szarvasmarhákat ezt követően a klónozott tehenek élettartamának tanulmányozására tartották.

A címlapfotó illusztráció.