Vérkészítmények eltarthatóságát meghosszabbító eljárásokat vizsgáltak Németországban

 

Gyorsan romló vérkészítmények eltarthatóságát meghosszabbító új eljárások biztonságosságát tesztelték Németországban, a vizsgálatok eredményét a Német Transzfuziológiai Társaság (DGTI) jövő heti mannheimi közgyűlésén mutatják be szakértők.

A vér- vagy rákbetegségekben szenvedő emberek egy részének alacsony a trombocita-, vagyis a vérlemezkeszáma, ezért trombocitakoncentrátumra van szükségük. Ezeket a koncentrátumokat néhány napon belül fel kell használni, mert nem szabad hűteni őket. Ezt az időt azonban meghosszabbíthatják a patogéninaktiválás új módszerei.

A vérlemezkék kisebb sérülések esetén eltömítik a véredényeket, ezáltal fontos szerepet játszanak a véralvadásban. A különböző betegségek, például a vérrák, de a modern rákterápiák is trombocitahiányhoz vezethetnek. Ilyenkor sérülések esetén, vagy akár spontán módon is életveszélyes vérzések alakulhatnak ki.

„Ennek megakadályozásához az érintett pácienseknek rendszeresen trombocitakoncentrátumot kell kapniuk transzfúzióval” – mondta el Hermann Eichler, a társaság vezetője.

Az elmúlt évben Németországban 593 ezer trombocitakoncentrátumot állítottak elő. Ezek mintegy fele úgy készült, hogy az úgynevezett plazmaferézis módszerével közvetlenül az adományozott vérből izolálták a vérlemezkéket, a másik felében pedig plazmakészítményből nyerték ki őket.

A vérlemezkék jóval érzékenyebbek, mint a teljes vér, ezért azzal ellentétben nem hűthetők. A bakteriális fertőződés megnövekedett kockázata miatt eltárolhatósági idejük csak öt nap. A trombocitakoncentrátumokat ezért gyorsan fel kell használni és újra kell termelni. De nem jutnak el mindig időben a páciensekhez.

Németországban az értékes trombocitakoncentrátumok 15 százaléka megromlik az előállítónál vagy a klinikákon”– mondta Eichler. „Ez, tekintve, hogy a trombocitakoncentrátumok több száz euróba is kerülhetnek, jelentős anyagi veszteség is” – tette hozzá.

Az új módszerek meghosszabbíthatják a készítmények szavatossági és rendelkezésre állási idejét. Jelenleg két eljárás (Mirasol, Theraflex) áll klinikai fejlesztés alatt, egy (Intercept) pedig elérhető a véradóállomások számára.

Mindegyik eljárás a trombocitakoncentrátum UV-fénnyel történő besugárzásán alapszik, emellett különböző kémiai eszközöket is alkalmaznak. Közös bennük, hogy ártalmatlanná tesznek bizonyos baktériumokat, egysejtűeket és vírusokat anélkül, hogy visszafordíthatatlanul károsítanák a trombocitákat. Ez az úgynevezett patogéninaktiválás.

„Az eljárás károsítja a lehetséges kórokozók fertőzőképességéért és szaporodási képességéért felelős különböző hatásmechanizmusait, így nem tudnak betegségeket vagy transzfúziós mellékhatásokat okozni” – mondta Eichler.

A patogéninaktiválás a jövőben teljesen megakadályozza a már most is nagyon ritka transzfúziós problémákat.

Az új eljárások széleskörű németországi alkalmazása a mannheimi vértranszfúziós tanácskozáson ismertetendő vizsgálati eredményektől függ.

A címlapfotó illusztráció.