Victor Vescovo az óceánok legmélyebb pontjait fedezte fel

 

Victor Vescovo amerikai óceánkutató az első ember, aki lemerült a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaira. Az expedíció tíz hónapja alatt az óceánok barlangos szakadékait kereste fel.

Vescovo a héten jelentette be, hogy expedíciójának utolsó mélytengeri merülését augusztus 25-én teljesítette. Ekkor 5550 méter mélyre ereszkedett le a Molloy Deepbe, a Jeges-tenger legalacsonyabb pontjára, amely a norvégiai Spitzbergák szigetcsoporttól körülbelül 170 mérföldnyire nyugatra található. Ezzel a merülésével ő lett az első ember, aki leért a Molloy Deep-szakadék legmélyebb pontjára.

Az expedíció több állomásán is rekordot döntött

Vescovo, hiszen májusban a Mariana-árokba való merülésével ő lett az első, aki 10 927 méter mélyre ereszkedett az óceán mélyére.

„A szélsőségek, a kihívások keresése úgy gondolom az ember természetes hajlama. Természetünk egy csodálatos része arra késztet bennünket, hogy határainkat feszegessük”mondta a óceánkutató a CNN-nek.

Hozzátette, a küldetés egy feledhetetlen élmény volt számára. A négy óra alatt, amíg Mariana-árok mélyén volt, élvezte az elé táruló látványt.

A Csendes-óceán mélyén Vescovo sok műanyag szemetet látott,

mely bizonyítja, hogy még az óceánok legmélyebb pontjai sem mentesülnek az emberi tevékenység káros hatásától.

Az óceán mélyének feltérképezéséhez  a kutatók szonártérképészeti gyakorlatot végeztek a Nippon Alapítvány és a GEBCO Tengerfenék 2030 projekt részeként, amelynek célja, hogy 2030 végéig részletesebben feltérképezzék a világ óceánjainak mély pontjait.

A kutatás során számos érdekes tudományos felfedezés is született. Az Indiai-óceán fenekén felfedeztek egy rendkívül érdekes, kocsonyás testű állatot, amely nem hasonlít egy tengerfenéki állatra sem – mondta egy, a kutatásban részt vevő tudós.