5G-s teszthálózatot mutat be az Ericsson és a Magyar Telekom

 

Az Ericsson Magyarország a Magyar Telekommal közösen a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ITU Telecom World 2019 konferenciáján kereskedelmi 5G-s szolgáltatásra is alkalmas berendezésekből felépített 5G-teszthálózaton mutatja be az 5G-s technológiát és annak alkalmazási területeit Budapesten, a Hungexpón.

Az 5G mobil szolgáltatást ismertető stand a Nemzetközi Távközlési Egyesület Telecom World 2019 konferenciájának kiállításán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az 5G mobil szolgáltatást ismertető stand a Nemzetközi Távközlési Egyesület Telecom World 2019 konferenciájának kiállításán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az Ericsson Magyarország olyan bemutatókkal készül, amelyek az 5G-s technológia legfőbb előnyeit, a gyors adatátvitelt és az alacsony késleltetést szemléltetik.

Az Ericsson standján megtekinthetők a vállalat 5G rádiós infrastruktúrájának elemei, melyek segítségével a jelenlegi hálózatok dinamikusan és rugalmasan alakíthatók át az új generáció igényeihez.

Az 5G ipari alkalmazásának felgyorsítását szolgálja a standon is bemutatott Industry Connect elnevezésű szolgáltatás, egy kis méretű privát 5G-s hálózat, amely bárhol könnyen telepíthető. A kiállítótérben az Industry Connect élő 5G-s hálózatán működtetett bemutató azt demonstrálja, hogy az 5G-s hálózatok speciális képességei – hálózati szeletek kialakításának lehetősége, a dinamikus spektrum megosztása, a dinamikus sávszélesség biztosítása – hogyan segítik például egy mentőautóban dolgozó szakszemélyzet munkáját.

Láthatjuk, hogy miként hajtható végre egy mentőautóban ultrahangos vizsgálat úgy, hogy a vizsgálatot végző orvos egy távoli kórházból egy 5G-vel üzemelő haptikus kesztyűvel vezeti a mentős kezét.

Emellett látható az is, hogy az 5G-s hálózatok milyen távlatokat nyitnak meg a felhőalapú technológiák és applikációk továbbfejlődésében. A felhőből vezérelt hexapod robot karjainak mozgása 5G-vel tökéletesen szinkronizált, míg a 4G-s hálózaton darabos.

Az 5G már nem a jövő, az Ericsson együttműködésében közel húsz hálózat működik szerte a világban – mondta el Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója a közlemény szerint.

Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológia igazgatója emlékeztetett, hogy a Telekom és az Ericsson a korábbi generációs – 2G, 3G, 4G/4G+ – mobiltechnológiák tesztelését és kiépítését is együtt végezte, és az 5G terén is több sikeres, közös teszt áll a két cég mögött. Most pedig az ITU Telecom World kiállításon a Telekom 5G-s teszthálózatán mutatja be demóit az Ericsson.