Az amazonasi erdőtűzből eredő szén-monoxidot térképezi fel a NASA

 

A NASA/JPL-Caltech animációján látható eseménysor az augusztus 8–22. között, 5500 méter magasságban mozgó szén-monoxid terjedését mutatja.

Az adatokat a NASA légköri infravörös hangjelzője, az AIRS szolgáltatja, amely az Aqua műhold fedélzetén található. Az adatok szerint a Brazília Amazonas régiójában pusztító erdőtüzekből származó szén-monoxid a légkörben magasan mozog. A szén-monoxid-hullám az Amazonas északnyugati része felől koncentráltabb formában délkeleti irányba sodródik – írja a NASA.


Az animáció minden „napját” három napos mérések átlagolásával készítik, ezzel módszerrel küszöbölik ki az adatréseket. A zöld jelzi a szén-monoxid koncentrációját körülbelül 100 ppm-nél, a sárga körülbelül 120 ppm, a sötétvörös, körülbelül 160 ppm. A NASA szerint a helyi értékek jelentősen magasabbak lehetnek. Az értékekhez fontos tudni, hogy minél nagyobb a szén-monoxid koncentrációja, annál gyorsabban halmozódik a vérben a carboxyhemoglobin, így annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. Például 100ppm CO koncentráció esetén 10%-os carboxyhemoglobin szint kb. 80 perc elteltével alakul ki, míg ugyanezt a mérgezési szintet 300ppm-nél már 20 percen belül éri el a vér.

A felgyülemlett szén-monoxid nagy távolságra juthat el, és mintegy egy hónapig maradhat fenn a légkörben. A szimulációban látható, nagy magasságban mozgó gáz a levegőt csekély mértékben befolyásolja, azonban az erős szél lefelé viheti, ahol viszont már jelentősen befolyásolhatja a levegő minőségét. A szén-monoxid szerepet játszik mind a légszennyezésben, mind az éghajlatváltozásban.

Az AIRS a fejlett mikrohullámú hangmérő egységgel (AMSU) együtt érzékeli a Föld infravörös és mikrohullámú sugárzását, hogy háromdimenziós képet kapjon a Föld időjárásáról és éghajlatáról. Több mint 2000 csatornával rendelkezik, amelyek érzékelik a légkör különböző régióit, a műszerek globális, háromdimenziós térképet készítenek a légköri hőmérséklettől és a páratartalomtól, a felhő mennyiségéről és magasságáról, az üvegházhatású gázok koncentrációjáról és sok más légköri jelenségről.

Az AIRS és AMSU műszereket a NASA által a NASA szerződése alapján a kaliforniai Pasadena-ban, a kaliforniai Pasadena sugárhajtómű-laboratórium kezeli. A JPL a Caltech részlege. Tiovábbi információk az AIRS-ről itt találhatók.