Gyorsuló ütemben éljük fel a Föld erőforrásait

 

Az európaiak fogyasztási szintjével számolva az emberiség öt hónap alatt elhasználja a Föld egy évre elegendő erőforrásait – olvasható a Global Footprint Network nemzetközi kutatószervezet felmérésében.

A nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújuló képességét az emberiség erőforrás igényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújuló képességén felül fogyaszt az emberiség. Tavaly ez globálisan augusztus 1-jére esett, amely az eddig mért adatok közül a legkorábbi dátum.

Megmérték az európaiak fogyasztását

Idén először megmérték az európaiak fogyasztását, és ebből kiderült, hogy az  európai túlfogyasztás napja május 10. Vagyis ha az egész világ úgy élne, mint mi az Európai Unióban, akkor 2,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások iránti keresletünket kielégítse a bolygó.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor több mint két Földre lenne szükségünk – áll a közleményben.

A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett, és mára többek között olyan problémákat okoz, mint a halállományok zsugorodása, a vízhiány, a talajerózió, a levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Ezek pedig fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket. Mindezek pedig további feszültségeket és konfliktusokat váltanak ki, és súlyosbítják a globális egyenlőtlenséget.

Nagyok az eltérések az EU-országok között

A jelentés kiemeli a különbségeket az uniós tagállamok és a világ többi országának ökológiai lábnyoma között, valamint azt is megmutatja, hogy bár az EU-országok között nagyok az eltérések, egy dolog azonban mindegyik országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A jelentés üzenete megerősíti a Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó kormányközi platform új tudományos jelentését, mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

„Életmódunk hatással van a bolygóra. Nem lehet kétségünk afelől, hogy változtatnunk kell. Erre globális és helyi szinten egyaránt szükség van. Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk a negatív folyamatokat, és talán van esélyünk, hogy a tiszta levegő, ivóvíz, élelmiszerek és mindaz, amit a természet nyújt, gyermekeink számára is elérhetők legyenek” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A jelentés ITT olvasható.