A globális fajpusztulás is fenyegetést jelent az emberiségre

 

Drasztikusan csökkenhet a Föld biológiai sokfélesége, ami ugyanolyan fenyegetést jelent az emberiségre, mint a globális felmelegedés – figyelmeztetett a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület elnöke a szervezet Párizsban megrendezett hetedik plenáris ülésének nyitónapján.

Robert Watson hangsúlyozta, hogy minden embernek viselnie kell a felelősséget a cselekedeteiért. Mint hozzátette, az emberiség függ a biodiverzitástól, amelynek drasztikus csökkenése gazdasági, társadalmi, morális és etikai következményekkel járna.

Az UNESCO párizsi központjában megrendezett hatnapos konferenciára több mint 130 országból érkeztek szakemberek, hogy megvitassák egy a bolygó állapotáról készített globális jelentés eredményeit, amelyek összegzésével átfogó cselekvési tervet kívánnak nyújtani, elsősorban a politikai döntéshozók számára.

A cél egy egységes álláspont kidolgozása a bolygó biológiai sokféleségét érintő kérdésekről, problémákról és lehetséges megoldásokról, hasonlóan az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének klímaváltozással kapcsolatos jelentéseihez.

Audrey Azoulay, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) főigazgatója „történelmi” jelentőségűnek nevezte a párizsi konferenciát. „A szükséghelyzet hozott össze bennünket. Most együtt kell működnünk, különösen a jövő nemzedékeinek érdekében” – húzta alá Azoulay, megjegyezve, hogy a mostani konferenciát követően senki nem mondhatja majd, hogy nem volt tisztában a helyzet súlyosságával.