Amerikai merevlemezek őrzik a Notre-Dame pontos 3D-s modelljét

 

Az öt hónapja elhunyt Andrew Tallon művészettörténész mérései alapján feltérképezhető a Notre-Dame. Az adatokat egykori tanítványa, Lindsay Cook szívesen a francia építészek rendelkezésére bocsátja a könnyebb újjáépítés érdekében.

A hétfőn részben leégett Notre-Dame pontos, 3D-s másolatát egy amerikai merevlemezen őrzik, ez segítheti a szakembereket az épület rekonstruálásában. Az adatokat  a tavaly novemberben elhunyt, franciabarát és francia ajkú Andrew Tallon professzor, a középkori építészet és a gótikus székesegyházak szerelmese gyűjtötte össze.

Üszkös romok a leégett tetőszerkezetű párizsi Notre-Dame belsejében (Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson)

Tallon egy program keretein belül 2011-12-ben lehetőséget kapott a Notre-Dame feltérképezésére. Egy lézeres módszert alkalmazva, az épületen kívül és belül ötven különböző ponton helyezte el készülékét, így képes volt megmérni a székesegyházon belüli távolságokat, falak, oszlopok, szobrok és más tárgyak között.

Ennek eredményeképpen több mint egymilliárd pontot határozott meg, rendszerbe szedve ezzel a műemlék hibáit, amelyek egyébként minden évszázadok óta meglévő épületnél egy idő után megjelennek. A képek így pontosan modellezik a Notre-Dame-ot, a legkisebb, öt milliméteres eltéréssel együtt.

Ezek a képek megmutatták, „micsoda kupleráj” van a székesegyház nyugati részénél – mondta Andrew Tallon a National Geographic című folyóiratnak 2015-ben, az oszlopok rossz állapotára utalva.

Andrew Tallon az építészek figyelmét akarta felhívni – magyarázta Lindsay Cook, a professzor egykori tanítványa, aki a Columbia Egyetemen elvégzett doktori tanulmányok után tavaly óta a Vassaron tanít, és egyike a digitális archívumot tanulmányozó egyetemi tanároknak.

E munka elvégzése azért is volt hasznos, mert habár a Notre-Dame újjáépítése a mérések nélkül is véghez vihető, viszont ezen adatok a pontosságot szolgáltatják a francia szakembereknek. Ez nagyban megkönnyítheti a magasban lévő épületrészek, mint például a tűzben teljesen leomlott huszártorony és a részben elpusztult tetőzet helyreállítását, de az adatok segíthetik a belső munkálatokat is.

Lindsay Cook kiemelte: az adatokat a hatóságok számára elérhetővé teszik, ha igény van rá a rekonstruálás során.

A párizsi Notre-Dame két nappal a templomban pusztító tűzvész után (Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

Andrew Tallon merevlemezén egyébként a Notre-Dame mellett más épületek lézeres mérései is megtalálhatók, úgy mint a Beauvais, Chartres, Canterbury-székesegyház és a Saint-Denis-bazilika is.