Okosotthonok: csak egy gombnyomás a kényelem

 

Az okosházakban szinte minden telefonról vezérelhető: a redőny, a szobák világítása és fűtése, illetve a teljes elektronika. A mesterséges intelligencia azonban veszélyeket is hordoz magában.

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az ember a háztartási eszközeivel beszélgessen vagy tévénézésre használja a hűtőt. Pedig a jövő már itt van – hangzott el az M5 Multiverzum című műsorában.

Telefonos alkalmazás és webkamera segíti a bevásárlást

Egyes hűtőket ma már kamerákkal szerelnek fel, amelyeket bárhonnan elérhetünk a mobilalkalmazáson keresztül. Ha vásárlás közben nem emlékszünk arra, hogy mire van odahaza szükségünk, nem kell mást tenni, mint megnézni azt az okostelefonon keresztül.

A fürdőszobákba szerelt okostükör képes felismerni hangulatunkat: ha komoran ébrednénk, olyan zenét játszik, amelytől jobb lesz a kedvünk. Emellett a tükör alkalmas a vérnyomás mérésére, amely alapján étkezési tanácsokat is ad. Sőt, azt is megmutatja, hogy áll rajtunk az a ruha, amit még fel sem vettünk.

Távvezérlésű otthonok

Egyre több olyan otthon van, amelyhez nem kell lakáskulcs, hiszen ujjlenyomat nyitja az ajtót. Szarvas Péter, a Chamelon Okosotthon ügyvezetője elmondta, hogy ezekben az ingatlanokban elegendő egy gombnyomás, és lekapcsol a villany, élesedik a riasztó, lehúzódnak a redőnyök, és a fűtés éjszakai módra vált. A tulajdonosoknak arra is lehetőségük van, hogy a különböző napszakokra különböző hőmérsékleteket állítsanak be.

Elhangzott, hogy az okosházakban szinte minden telefonról vezérelhető: a redőny, a szobák világítása és fűtése, illetve a teljes elektronika. Ha a házban beázás történik vagy bekapcsolva maradt a vasaló, a rendszer riasztást küld a telefonra, akárcsak az infrasorompó, amely akkor jelez, ha valaki az ablakon keresztül próbál bejutni a házba.

A mesterséges intelligencia veszélyeket is hordoz magában. Az új kihívások olyan képességnövekedést adnak nekünk, amelyekről nem szívesen mondunk le. Aczél Petra médiakutató véleménye szerint nagy kihívás, hogy az emberek elhiggyék, a saját fejlődésük nemcsak a technológia kiterjesztésével érhető el.

A címlapfotó illusztráció.