Az űrből is látható a kaliforniai tűzvész

 

A Kaliforniában pusztító Camp tűzvészről a NASA és az Egyesült Államokban földrajzi méréseket végző intézmény közös műholdja, a Landsat 8 készített képeket.

A füstoszlopokat a NASA másik műholdja, a Terra is megörökítette. A felvételen két kisebb tűz, a délebbre tomboló Hill és Woolsey is kivehető.

A Camp tűzvész csütörtök óta több mint 36 ezer hektárnyi területet perzselt fel. A kaliforniai tűzvészeknek a legfrissebb értesülések szerint eddig harmincegy halálos áldozata van, az eltűntek száma pedig meghaladja a kétszáz főt. Többen épületekben vagy gépkocsikban estek áldozatul a tűznek.

A 26 ezer lakosú Paradise kisváros szinte teljesen megsemmisült, 6700 épület vált a lángok martalékává. Kétezer tűzoltó küzd a lángok ellen, egyelőre csekély sikerrel. Több mint 150 ezer embert kellett kimenekíteni.

Az Egyesült Államok legnépesebb államában több tűzvész pusztított az idén, de a mostani az AP hírügynökség szerint a harmadik legsúlyosabb Kalifornia történetében. A nyáron a Mendocino tűzvészben majdnem 186 ezer hektárnyi terület égett le. Szintén nyáron a Carr jelentős károkat okozott: nyolc halálos áldozatot követelt, és 1500 épület égett le.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, az államban régóta nem esett számottevő csapadék. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a térségben fel kell készülni az ehhez hasonló erdőtüzekre.