Negyven különböző gyümölcs terem egy fán New Yorkban

 

A fakülönlegesség a téli időszakban épp úgy néz ki, mint bármely másik, ágai kopaszak, hó fedi őket. Tavasszal azonban rózsaszín, fehér és piros virágok borítják, hogy aztán nyáron több mint három tucat gyümölcs teremjen rajta.

A különleges növényt a 40 gyümölcs fájának is nevezik, mivel 40 különböző gyümölcs – például cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula – terem rajta. A fa nemesítése és gondozása az egyetem professzorának, Sam Van Akennek az érdeme.

 

Van Aken tíz évvel ezelőtt, 2008-ban látott hozzá a munkához, miután megvásárolta a helyi mezőgazdasági szervezet által működtetett, három hektáron elterülő gyümölcsöskertet. A professzor nem szerette volna, hogy az ízletes termést adó gyümölcsfák odavesszenek, ezért úgy döntött, hogy egyetlen fába beoltja az összeset.

A Tree75 nevet viselő fát végül 2011-ben ültette el az egyetem campusán, és bár beletelt néhány évbe, mire eredményt tudott felmutatni, mára szó szerint „beérett” a munka gyümölcse: egyre bőségesebb termést hoz a fa.

A címlapfotó illusztráció.