Összefogott a gyógyszerészszakma és az ipar az egészség védelmében

 

A gyógyszerészek világnapját a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság idén negyedik alkalommal szakmai rendezvénnyel ünnepelte. A gyógyszerészek szakmai tudását kívánták középpontba állítani, hiszen ők azok, akik nap mint nap gondoskodnak a hozzájuk forduló betegekről.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógyszerészek az emberek egészségének védelmében, segítséget nyújtanak a gyógyszerek megfelelő alkalmazásában. Ezt ismerte fel a Gyógyszerészeti Világszervezet, amikor 2009-ben szeptember 25-ét a gyógyszerészek világnapjává nyilvánította. A világszervezet arra kérte fel a szakma képviselőit, hogy ezen a napon rendezvényeikkel hívják fel a figyelmet az emberi egészség megőrzésének fontosságára.

Fókuszban az öngondoskodás

Szökő Éva professzor, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke szerint a gyógyszerész nemcsak arról gondoskodik, hogy a patikában megfordulók a megfelelő gyógyszert a megfelelő adagban és gyógyszerformában kapják meg, hanem az egészségügyi szakemberekkel közösen arról is, hogy a számukra leginkább megfelelő terápiában részesüljenek. Az idei rendezvényükön az öngondoskodás fontosságára és gyógyszerészek szerepvállalására irányították rá a figyelmet.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főtanácsadója előadását azzal kezdte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának új minisztere első feladatai között szerepelt a népegészségügyi program kidolgozása: a tárca kiemelt figyelmet fordít a betegségek megelőzésére, az öngondoskodásra. Ez utóbbi nem csupán pénzkérdés a főtanácsadó szerint, egyfajta szemléletváltást igényel az emberektől, amiben sokat segíthetnek a gyógyszerészek.

Ma már a legkorszerűbb diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre a betegségek időben történő felismerésére, ám fontos hogy a diagnózis felállítását követően a beteg együttműködjön orvosával a terápia betartásában – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Kulcsszerep jut a gyógyszerészeknek

Soós Gyöngyvér professzor, a Gyógyszerészi Gondozásért Nonprofit Kft. vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg korábban a teljesítés fontosságát hangoztatták a betegek terápiahűségével kapcsolatban, azaz, hogy tartsa be az orvos utasításait, ma már inkább az orvos és a beteg közötti partnerség került előtérbe.

Hangsúlyozta: a gyógyszerészek hivatásbeli kötelessége a gyógyszerészi gondozás. E tekintetben a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság együttműködik a Magyar Gyógyszerészi Kamarával és más gyógyszerészi szakmai szervezetekkel, hogy egységes elvek érvényesüljenek a patikákban a betegekkel való foglalkozásban.

Balogh Sándor professzor, a Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesületének elnöke úgy látja, hogy a háziorvosokat segítik a jól felkészült gyógyszerészek, akiknek megbízható szakmai tudásuk van, és napi kapcsolatban állnak a betegekkel. Az öngondoskodás – azontúl, hogy segít az egészség és a jó közérzet megtartásában és a teljes értékű élet kialakításában – az egészségügyi ellátórendszert is fenntarthatóbbá teszi – hangsúlyozta Balogh Sándor.

A gyógyszerészek világnapi rendezvényén stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Általános Orvostudományi Társaságok Egyesülete és a Sanofi-Aventis Zrt., és meghirdették: 2019, az öngondoskodás éve. Céljuk a kormány népegészségügyi programjának segítése, a lakosság egészségértéssel, egészségtudatossággal kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint az öngondoskodás fontosságának támogatása az általános egészségi állapot javításában.

Felelősek vagyunk a saját egészségünkért

Figyelemfelkeltő adattal szolgált a rendezvénynek helyet adó Sanofi vezérigazgatója. Szörényi Beáta a brit gyógyszergyártók szakmai szervezetének tanulmányát idézte, amelyből kiderül: a szigetországban az egyébként önállóan is kezelhető betegségekkel a háziorvosokat 57 milliószor, a baleseti és sürgősségi osztályokat pedig csaknem 4 millió alkalommal keresik fel évente az emberek. Mindez becslések szerint több mint kétmilliárd fonttal terheli meg a brit egészségkasszát.

A Sanofi minden olyan kezdeményezést támogat, amely fel szeretné hívni a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik az öngondoskodás az általános egészségi állapot javításában – szögezte le a vezérigazgató.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetésében részt vett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az ő elnöksége alatt érte el a kamara, hogy a gyógyszertárak kereskedelmi egységből újra visszanyerték eredeti minősítésüket: egészségügyi intézményként fogadják a betegeket. Mint mondta, gyógyszerészek támogatják az emberek saját egészségükért való felelősségének javítását, az öngondoskodást. A beszélgetésen az is elhangzott, hogy a kezelés akkor lesz hatásos, ha a beteg tudja, milyen gyógyszert miért és hogyan kell szednie.

Fontos az egészségtudatosságra való nevelés

Az egészségtudatos életre való felkészülést már a gyermekkorban el kell kezdeni. Ezért a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán néhány évvel ezelőtt Bácskay Ildikó egyetemi docens vezetésével egy programban felmérték a középiskolás fiatalok tájékozottságát a témában. Az adatok értékelése után a szakemberek arra jutottak, hogy szükséges egy ismeretterjesztő előadás-sorozat megszervezése ennek a korosztálynak.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a középiskolások egészségnevelése mellett fontosnak tartja a felnőttek egészségértéssel/egészségtudatossággal kapcsolatos tudását, hogy eloszlassák az öngyógyítással kapcsolatos tévhitet. A társaság egyik feladata, hogy előadásokkal segítse azokat a gyógyszerészeket, akik külön foglalkoznak a lakosság tájékoztatásával. A fiatalokat pedig igyekeznek a szakértőik megtanítani arra, hogy miként őrizhetik meg minél hosszabb ideig az egészségüket.

A címlapfotó illusztráció.