Havazott a Madarasi-Hargitán

 

A Hargitán kedd délelőtt -1 Celsius-fokot mértek. Hegyvidék lévén ez a hőmérséklet nem számít kirívónak az év ezen időszakában, sőt a havazás sem. A Fogarasi-havasokban is leesett az első hó, a transzfogarasi utat pedig helyenként tíz centiméteres hóréteg is borította.

Szikszai Attila, a Harmont Hegyimentő Egyesület vezetője a szekelyhon.ro portálnak elmondta, hogy nincs rossz időjárás a Madarasi-Hargitán, azonban a kirándulóknak némi köddel kell számolniuk. A látótávolság kedd délelőtt mintegy száz méter volt, az útviszonyokat azonban jónak ítélte meg.

A Fogarasi-havasokban, a Balea-tónál is havazott, hétfő délután két óra alatt két centiméteres hóréteg képződött. Kedd délelőttre már 4 centiméteres hóréteg alakult ki a tónál, ahol -5,4 Celsius-fokot mértek az említett napszakban.

A transzfogarasi utat helyenként tíz centiméteres hó borította, amelynek eltakarításáért a Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság felel. Az igazgatóság Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint miután megtisztítják a magashegyi utat, biztonságosan lehet majd közlekedni rajta. A balesetmenetes közlekedés érdekében azonban ajánlott az autósoknak a téli gumiabroncsok használata a térségben.

Azonban nemcsak Erdélyben mértek 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletet. Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt a Nógrád megyei Zabar település mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nyírlugoson is fagypont alá hűlt a levegő hajnalra.

De az abszolút hidegrekord nem dőlt meg: Putnokon 1977-ben e napon -2,2 Celsius-fokot mértek.

A címlapfotó illusztráció.