Idén is átadták A nőkért és a tudományért ösztöndíjat

 

Csapó Edit kémikus és Kubinyi Enikő etológus nyerte idén a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíját, amelyet a napokban adtak át Budapesten. A ösztöndíjjal az adományozók azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon ismertté és elismertté.

Két, a kémiában és etológiában előremutató munkát végző, kivételes tehetségű magyar kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a négymillió forint összdíjazású elismerést. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt felhasználhatják a díjazottak.

A külföldön már két évtizedes hagyománnyal rendelkező program magyar változatára minden évben olyan nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, valamint az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Aranytartalmú vegyületek vizsgálata

Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársa olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló érzékelőkként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben. Egy migrénnél például megmutatják, hogyan éri el a fájdalomcsillapításra használt hatóanyag a kezelendő területet.

Kutatásai emellett hasznosak lehetnek az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerésében is. A kutató által használt anyagok szó szerint rávilágítanak a testben lezajló változásokra is, amikor bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

Az emberi öregedés folyamatának kutatása

Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa. Kutatásaival jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a kutyákon végzett vizsgálatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberei öregedés folyamatáról újabb ismereteket szerezzenek a szakemberek.

A Kubinyi Enikő által vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsa az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a szellemi leépülést. A csoport olyan viselkedésteszteket dolgozott ki, amelyekkel azonosítani lehet az időskori memória, problémamegoldó és tanulási képességek romlását. A kutatás folyamán egy egyedülálló kutyaagy- és szövetbankot is létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák.