Aktuális

BKK: Pályakarbantartás miatt változik a 4-es és a 6-os villamosok közlekedése szombattól

A legfiatalabb és a legidősebb játékos rekordja is a spanyoloké

Miközben a spanyol Lamine Yamal 16 évesen és 362 naposan az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, addig csapattársa, a 38 éves és 231 napos Jesús Navas a legidősebb játékossá lépett elő, aki együttesével valaha is bejutott az Eb-elődöntőbe – emelte ki az IFFHS a németországi Európa-bajnokság keddi elődöntős meccse kapcsán, amelyen a spanyolok győztek 2-1-re a franciák ellen.

Navas előtt a korrekorder titulust Jens Lehmann viselte, aki 38 évesen és 228 naposan védte a németek kapuját 2008-ban.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet szerdai összefoglalójában emlékeztetett rá, hogy Spanyolország a világbajnokságokat és a kontinensviadalokat tekintve eddigi hét elődöntőjéből haton lépett túl sikerrel úgy, hogy egyet hosszabbításban, kettőt pedig büntetőkkel nyert meg. Ebben a szakaszban csak Olaszországgal szemben veszített 11-esekkel 2021-ben.

Keddi diadalával Spanyolország lett az első csapat, amely hat meccset tudott nyerni egyetlen Euro-csúcson, és egyszersmind fél tucat mérkőzést sorozatban az Eb-k históriájában. Luis de la Fuente szövetségi kapitánnyal megszakítás nélkül 12. tétmérkőzését nyerte meg a gárda alapjátékidőben vagy ráadásban. A mostani kapitány 2016-ban az U19-es, 2019-ben pedig az U21-es spanyol válogatottat vezette el Európa-bajnoki címig, mindkét alkalommal a franciákat verve az elődöntőben – emelte ki az IFFHS.

Spanyolország 13 gólt szerzett a mostani Eb-n, ami megegyezik a 2021-ben, egyetlen tornán elért rekordjával. Csak Franciaország volt nála eredményesebb e mutatóban, az 1984-es Eb-n szerzett 14 találattal. Ugyanakkor a franciák az 1996-os Európa-bajnokság óta most először kaptak ki egy nagy torna (vb-, Eb-) elődöntőjében.

Dani Olmo lett az első spanyol játékos, aki az egyenes kieséses szakaszban egymást követően három meccsen is betalált világversenyen, miután a mostani Eb-n a nyolcaddöntőben Georgia, a negyeddöntőben pedig Németország ellen volt eredményes.

Antoine Griezmann lett az új francia rekorder az Eb-szereplések terén, a spanyolok elleni fellépése a 17. volt, amivel megelőzte Lilian Thuramot (16), a csúcsjavítás örömét azonban elvette a 2-1-es vereség.

Kiemelt kép: Jesús Navas és Lamine Yamal (Fotó: MTI)

Ajánljuk még