Aktuális

Friss hírek érkeztek a súlyos sérülést szenvedett Varga Barnabás állapotáról

Flúgos futam a foci-Eb-n: három csapat is odaérhet a spanyolok mögé a B csoportban

Nagy versenyfutás várható hétfőn a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának az utolsó fordulójában, mivel három válogatott is odaérhet a már nyolcaddöntős spanyolok mögé, a biztos továbbjutást jelentő második helyre.

A spanyolok két sikerükkel már megnyerték a kvartett küzdelmeit, mivel a jelenleg második helyezett olaszokat is megverték. Luciano Spalletti kapitány címvédő együttese úgy lehet második, ha nem kap ki a horvátoktól, ugyanakkor biztosan nem jut tovább, ha vereséget szenved Lipcsében, miközben Düsseldorfban az albánok megverik a spanyolokat.

Albánia úgy lehet biztos továbbjutó, ha legyőzi Spanyolországot, Horvátország pedig Olaszországot, és akkor esik ki, ha kikap, míg a horvátok nyernek. Zlatko Dalic horvát szakvezető tanítványai is lehetnek másodikok, ha legyőzik az olaszokat, és az albánok nem nyernek a spanyolok ellen. A horvát búcsút az jelentheti, ha döntetlent játszanak hétfőn, és az albánok nem kapnak ki.

A spanyolok veresége ugyanakkor már csak azért is valószínűtlen, mert az ibériaiak mind a nyolc eddigi mérkőzésüket megnyerték az albánok ellen, összesen 31-3-as gólkülönbséggel.

Ha a második nagy világversenyén szereplő albán csapat talál be először, akkor a balkániak lehetnek az elsők az 1980-ban bevezetett Eb-csoportkörben, akik úgy maradnak nyeretlenek, hogy mindhárom csoportmeccsükön megszerezték a vezetést.

Spanyolország sorozatban ötödször jutott tovább az Eb-csoportkörből, és a 16 között az A, D, E vagy F jelű négyes harmadikjával csap össze jövő vasárnap Kölnben. Ha Luis de la Fuente kapitány csapata hétfőn az albánoktól sem kap gólt, a második lehet az Eb-történelemben, amely három győzelemmel és kapott gól nélkül jut tovább. Az első az olasz gárda volt 2020-ban – akkor az itáliaiak aranyéremmel zártak.

Ami az olasz-horvát múltat illeti, az eddigi kilenc találkozóból némi meglepetésre csak az elsőt nyerték meg az Azzurrik 1942-ben, azóta öt döntetlen mellett – a statisztikusok a szétlövéses sikert is ide számolják – háromszor az adriaiak ünnepelhettek. Európa-bajnokságon eddig egyszer csaptak össze, méghozzá 2012-ben Poznanban, ahol 1-1 lett a végeredmény.

A horvátok hat korábbi Eb-jükön kétszer nem „élték túl” a csoportkört, a kieséses szakaszban pedig még nem nyertek meccset. Német földön rendezett világversenyen továbbra is nyeretlenek három döntetlennel és két vereséggel, és ha Ivan Perisic hétfőn pályára lép, akkor 134 válogatottságával utoléri a nemzeti rangsor második helyén Darijo Srnát, és már csak Luka Modric (177) előzi meg őket.

Az olaszok csak 1996-ban és 2004-ben búcsúztak az Eb-csoportkör végén, de még sosem zárták sereghajtóként az alapszakaszt.

A kontinenstornákon eddig négyszer esett meg, hogy a címvédő már a csoportkör után csomagolhatott: az NSZK 1984-ben, Dánia 1996-ban, Németország 2000-ben és Görögország 2008-ban.

További érdekességként Federico Gatti éppen hétfőn ünnepli 26. születésnapját – az eddigi egyetlen olasz, aki a születésnapján lépett pályára Eb-n a legendás Carlo Ancelotti volt. A jelenleg a Real Madrid vezetőedzőjeként dolgozó szakember 1988-ban az NSZK ellen szerepelt a 29. születésnapján.

Kiemelt kép: spanyol játékosok a szurkolóikkal ünnepelnek, miután 1-0-ra győztek a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Ajánljuk még