Időjárás

Jégeső vethet véget az elviselhetetlen kánikulának

Aranyérmes a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó az Eb-n

A Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4x100 méteres vegyes gyorsváltó aranyérmet nyert pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. Jackl Vivien pedig olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

Az egység 3:25.69 perces idővel diadalmaskodott, ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik aranyérmét a szerb fővárosban.

Az érmeket Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, az európai szövetség bureau tagja adta át.

„Itt mindenkinek megvolt a maga szerepe, az enyém az, hogy a fiúk után egyfajta hullámtörő legyek, hogy Nikinek a végén sima vize legyen és egy jót tudjon hozni. Szerintem ez összejött, megérdemeltük az aranyérmet”

– mondta Ugrai Panna.

Nagyon durva volt, de láttam, hogy a fiúk tartották a lépést. Egyéniben harmadik voltam, így tudtam, hogy be tudom hozni aranyra a váltót és így is lett” – értékelt az MTI-nek Pádár Nikolett.

Eredmények:

4×100 m vegyes gyorsváltó, Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (KÓS HUBERT, SZABÓ SZEBASZTIÁN, UGRAI PANNA, PÁDÁR NIKOLETT) 3:25.69 PERC
2. Lengyelország 3:26.53
3. Németország 3:27.01


Jackl Vivien olimpiai szinttel aranyérmes 1500 méter gyorson

Jackl Vivien olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson pénteken a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. A finálé előtt a szám másik magyarja tűnt a favoritnak, hiszen Mihályvári-Farkas Viktória óriási fölénnyel nyerte az előfutamot.

A döntőben azonban a 15 éves Jackl faképnél hagyta a mezőnyt, 1000 méter megtétele után már hét másodperc volt az előnye. A fiatal magyar úszó a végén már csak az idővel versenyzett, de végül magabiztosan, egyéni legjobbját (16:14.39 p) alaposan megjavítva, 16:06.37 perces idővel csapott célba, így simán megugrotta a párizsi induláshoz szükséges 16:09.09-es szintet. Mihályvári-Farkas végül 16:19.83 perccel a negyedik lett.

Jackl ezzel a magyar úszósport történetének legfiatalabb Európa-bajnoka lett – egyúttal övé a 100. magyar egyéni arany a kontinensviadalokon –, a magyar küldöttség számára pedig a negyedik aranyérmet szerezte meg a szerb fővárosban.

„Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze”

– nyilatkozta Jackl, aki a „statisztikákra” reagálva csak azt tudta mondani, „erre nincsenek szavaim”.

Az aranyérmet Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke – akit a múlt héten a Nemzet Sportolójának választottak – adta át Jacklnak.

Eredmények:

női 1500 m gyors, Európa-bajnok:
JACKL VIVIEN 16:06.37 perc
2. Celine Rieder (Németország) 16:15.98
3. Fleur Lewis (Nagy-Britannia) 16:17.53
4. MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 16:19.83

Kiemelt kép: (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

Ajánljuk még