Rendkívüli

Kiderült, milyen sérüléseket szenvedett a verőcei hajóbalesetet túlélő férfi

Legyőzték a „Cigánykirályt”, ukrán világbajnoka van a nehézsúlynak

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Fury rögtön a mérkőzés után bejelentette, hogy vissza akar vágni.

Tizenkét menet után a három pontozó közül kettő látta jobbnak Uszikot (114:113-ra, illetve 115:112-re), egy pedig Furynak (114:113) adta a győzelmet.

A küzdelem első felében a WBC övét birtokló angol „Cigánykirály” volt a jobb, aki komoly előnyre tett szert, a hetedik menetben a többi nagy szervezetnél – IBF, WBA, WBO – a világbajnoki címet őrző ukrán kifejezetten fáradtnak tűnt.

A folytatásban azonban a 191 centi magas, 13 kilóval könnyebb

Uszik fordított az ütközet irányán, a 8. menetben eltörte a 206 centiméteres, 119 kilogrammos Fury orrát, a kilencedikben pedig leütötte riválisát, akit csak a gong mentett meg a K.O.-vereségtől.

Fury a tizedik menetben magához tért, végül azonban megosztott pontozással Uszik nyert, s a WBC övét is elorozva lett a királykategória abszolút bajnoka.

Hasonló tétért legutóbb több mint 24 évvel ezelőtt, 1999. november 13-án zajlott csata a szorítóban, akkor a WBC nehézsúlyú világbajnoka, a brit Lennox Lewis, illetve a WBA és az IBF övét birtokló amerikai Evander Holyfield feszült egymásnak Las Vegasban, a találkozó végén pedig előbbi bunyós kezét emelték a magasba.

A 35 éves Fury mérlegébe 34 győzelem és egy döntetlen mellé került be immár egy vereség is, míg a 37 esztendős Uszik 22. ringfellépésén is győztesként jutott túl.

Tyson Fury a mérkőzés utáni első nyilatkozatában bejelentette, hogy még az idén revánsot kíván venni a vereségért.

Anyagilag ugyanakkor Fury járt jobban: garantált díja 69 millió dollár volt, Usziké pedig 34 millió, de mindkettőjük bevétele nőni fog a televíziós közvetítésekből befolyó pénzeknek köszönhetően.

Kiemelt kép: Olekszandr Uszik (j) és Tyson Fury profi ökölvívó nehézsúlyú világbajnoki címegyesítő mérkőzése a szaúd-arábiai Rijádban, 2024. május 18-án. Az ukrán Uszik pontozással győzött. (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Ajánljuk még