Baleset

Pótlóbusz közlekedik több fővárosi villamos helyett baleset miatt

A NOB elnöke is bírálja az atléták díjazását

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (WA), amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak.

„Nem a pénzdíjról van itt vita, mert díjazás évtizedek óta létezik” – jelentette ki pénteken egy sajtóeseményen a NOB vezetője, hozzátéve, hogy a jutalmakat hagyományosan a nemzeti olimpiai bizottságok, kormányok, szponzorok adják az olimpián elért eredményekért és nem a sportági szövetségek, mert ez nem feladatuk.

Ez a kérdés elsősorban arról szól, hogy miként támogathatjuk a legmegfelelőbb módon a sportolókat.”

A német sportvezető hangsúlyozta, hogy a NOB olimpiai bevételeinek 90 százalékát visszaforgatják, s ennek elsősorban a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok a haszonélvezői, a szövetségeknek pedig ezen bevételeikből a hátrányosabb helyzetű országok sportolóit kellene támogatniuk, és nem növelni a különbséget az atléták között.

Kapcsolódó tartalom

„A szövetségek feladata az, hogy mindent megtegyenek e szakadék csökkentéséért, ami a szerencsésebb, kivételes helyzetű országok és a kevésbé szerencsésebbek között tátong. Ez adja a vitát a WA döntésével kapcsolatban” – mondta Bach.

Sebastian Coe, a WA elnöke közel egy hónapja jelentette be, hogy számonként 50 ezer dollár jutalmat ad a párizsi játékok valamennyi aranyérmesének, s erre 2,4 millió dollárt különít el a NOB-tól a WA-nak járó összegből.

Az atléták üdvözölték a döntést, ugyanakkor más sportágak és nemzeti olimpiai bizottságok irányából éles kritikákat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban.

A Brit Olimpiai Bizottság első embere például azt hangoztatta, a WA-nak nem lett volna szabad úgy meghoznia egy ilyen döntést úgy, hogy nem egyeztetett róla más sportágakkal, illetve a NOB-bal. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke pedig azt emelte ki, hogy a WA eljárása ellenkezik az olimpiai eszmével.

Kiemelt kép: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

Ajánljuk még