Aktuális

Elhunyt O.J. Simpson

Lelépték a magyar kézilabdás lányok a briteket a debreceni torna nyitányán – videón egy zsáknyi gól

A magyar női kézilabda-válogatott 49–11-re legyőzte Nagy-Britanniát a debreceni olimpiai selejtezőtorna csütörtöki nyitómérkőzésén.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a papírformának megfelelően már a szünetben nagy fölénnyel, 24–6-ra vezetett, végül 38 találattal kerekedett felül. Bordás Rékán kívül minden magyar mezőnyjátékos szerzett gólt.

A legeredményesebb a mezőny legjobbjának megválasztott Faluvégi Dorottya volt, aki mind a hét lövését gólra váltotta.

Az olimpiai selejtezőtorna Debrecen ünnepnapján kezdődött, a település ugyanis 1693. április 11-én kapott királyi városi rangot.

A két válogatott történetének első egymás elleni mérkőzésén az esélyes egyértelműen a házigazda magyar csapat volt. A britek csupán egyszer, a 2012-es londoni olimpián házigazdaként szerepeltek világeseményen, a jelenlegi keretük pedig rendkívül alacsony átlagéletkorú, most pedig Kamerun távolmaradása miatt léphettek pályára.

Kapcsolódó tartalom

A múlt heti két Eurokupa-találkozón remeklő Győri-Lukács Viktória két gólja nyitotta a tornát, az első négy magyar támadás egyaránt sikerrel zárult (4–1). Egy háromperces megtorpanást leszámítva, amikor 10–2-ről 10–5-re közelítettek a britek, a papírformának megfelelően gyors ütemben nőtt a különbség. A cserék érkezése után újra lendületet vett a magyar válogatott, alig húsz perc telt el, amikor kialakult a tízgólos előnye (15–5). Szélről és gyors támadásokból is jól teljesített a nemzeti csapat, az Eurokupa-találkozókon gyengébb pontnak számító beálló- és átlövőgólokat szerzett alacsonyabb játékerőt képviselő riválisával szemben, így a pihenőre 18 találatos előnnyel vonulhatott.

A szünet után Szemerey Zsófiát Janurik Kinga váltotta a magyar kapuban, és a 35. percben már húsz gól volt a különbség (27–7).

A britek hét a hat ellen támadtak a gólszerzésben bízva, ez sorozatban négy üres kapus magyar gólt eredményezett. Ez is hozzájárult, hogy a 49. percben már harmincgólos volt a magyar előny (39–9).

A magyar csapat tagjai a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában, 2024. április 11-én. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Bordás Réka kivételével valamennyi magyar mezőnyjátékos betalált, az összecsapás legeredményesebbjeként a meccs legjobbjának megválasztott Faluvégi Dorottya hét gólt szerzett. Szemerey nyolc, Janurik hét lövést védett. Brit részről Lea Davies négyszer talált be, Clio Stephanides kilenc magyar kísérletet hatástalanított.

A 49 találat a második legtöbb, amit a magyar női válogatott valaha lőtt:

2005-ben Ausztráliát 57–9-re, míg 2006-ban Argentínát 48-19-re, 2009-ben Chilét 48–14-re verte a nemzeti csapat.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére a folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak: pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal találkozik a Főnix Arénában. A négyes első két helyezettje szerez kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.


Eredmények, 1. csoport, 1. forduló:

Magyarország – Nagy-Britannia 49–11 (24–6)

Debrecen, Főnix Aréna, 2189 néző, vezették: Lemes, Sosa (uruguayiak)
lövések/gólok: 65/49, illetve 40/11
kiállítások: 2, illetve 6 perc

Magyarország: Szemerey – Győri-Lukács 5, Klujber 5, Vámos 1, Füzi-Tóvizi 5, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, cserék: Janurik, Papp 1, Debreczeni-Klivinyi 3, Pásztor 6, Márton 4, Faluvégi 7, Kácsor 1, Bordás, Simon 4

Svédország–Japán 35–28 (17–13)


pénteken játsszák:
Magyarország – Svédország 18.00 óra
Japán – Nagy-Britannia 20.30 óra

vasárnap játsszák:
Nagy-Britannia – Svédország 16.45 óra
Magyarország – Japán 19.15 óra

Kiemelt kép: Pásztor Noémi (b) és a brit Hannah Saunders a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még