Aktuális

Felszínre hozzák a valaha talált legértékesebb kincset

Hajrá, magyarok! Szoboszlaiék történelmi meccsel folytathatják pazar sorozatukat ma este a Puskásban

A magyar labdarúgó-válogatott kedden annyiban történelmi mérkőzéssel folytatja Európa-bajnoki felkészülését, hogy először méri össze tudását a koszovói csapattal. A Puskás Arénában 19 órakor kezdődő találkozót a Hirado.hu, az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.
A győztes magyar válogatott játékosai köszöntik a szurkolókat a Puskás Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor).

Az esélyek egyértelműek, tekintve, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai 13 mérkőzés óta veretlenek. Ennél hosszabb sorozatra legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15 győzelmet aratott.

Kapcsolódó tartalom

Az ország függetlenségének kikiáltása után a koszovóiak csak tíz éve kapcsolódhattak be a nemzetközi futballba, majd az európai szövetség (UEFA) 2016 májusában éppen a budapesti kongresszuson vette fel az országot a tagjai közé. Azóta a koszovóiak még nem értek el számottevő eredményt, nem jutottak ki egyetlen nagy tornára sem, legnagyobb sikerük, hogy a Nemzetek Ligája negyedosztályát jelentő D divízióból felkerültek a harmadik vonalba, ahol meg is ragadtak.

Amióta Szoboszlai Dominik a csapatkapitány, még nem kapott ki a válogatott (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Bár a világranglista alapján a magyaroknak ez lesz a legkönnyebb felkészülési összecsapásuk, a 102. helyen álló koszovóiak keretében is vannak remek labdarúgók,

akik például az olasz, a spanyol, vagy éppen a német élvonalban szerepelnek, így korántsem lehet félvállról venni az ellenfelet. A rivális szövetségi kapitánya, a német Franco Foda szintén ismert szakember, aki osztrák bajnok és kupagyőztes volt a Sturm Graznál, illetve négy éven át vezette az osztrák válogatottat is, amellyel nyolcaddöntős volt az előző kontinensviadalon.

Kapcsolódó tartalom

A magyar állampolgársággal is rendelkező Marco Rossi számára biztosan különleges mérkőzés lesz a keddi, mivel 61. összecsapásával utoléri az örökrangsor harmadik helyén Mészöly Kálmánt, így már csak a legendás Aranycsapat mestere, Sebes Gusztáv, valamint a csúcstartó Baróti Lajos lesz előtte a szövetségi kapitányok rangsorában.

Tudom, hogy a magyarok szívében milyen helyet és tiszteletet vívott ki. Többször találkoztam vele, de inkább a fiát, Gézát ismerem. Hatalmas megtiszteltetés harmadiknak lenni Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögött, akik a magyar futball legnagyobb legendái közé tartoznak. Nem hasonlítanám magamat hozzájuk, de hatalmas dolog, hogy megközelítem őket a mérkőzések számában” – mondta hétfői saktótájékoztatóján a szovetségi kapitány, aki azt is elárulta: apróbb változások lesznek a törökök elleni meccshez képest az összeállításban.

Kapcsolódó tartalom

„Olyan változások lesznek, melyek a felkészülést szolgálják az Európa-bajnokságra” – fogalmazott.

Rossi korábbi nyilatkozata alapján ezúttal például Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes kap lehetőséget a kapuban, de kifejtette, még ő sem tudja, ki lesz az elsőszámú kapus a kontinensviadalon. Úgy vélte, a két hálóőr nagyjából azonos szinten áll, van olyan terület, amelyben az egyik erősebb, más területen viszont a másik.

Marco Rossi szövetségi kapitányra felnéznek játékosai (Fotó: MTI/Illyés Tibor).

Lehet, hogy az utolsó pillanatban döntök majd, de ez egy nagyon nehéz és kellemetlen döntés lesz. Bár minden poszton ilyen kellemetlen döntést kellene meghoznom” – mondta a kapuskérdésről.

Kapcsolódó tartalom

Mindkét gárda győzelemmel kezdte a 2024-es esztendőt: a magyar csapat pénteken 1-0-ra múlta felül Törökországot, míg a koszovói ugyanilyen arányban diadalmaskodott Örményország vendégeként. Az olasz szakvezető az apró sérüléssel bajlódó Willi Orbán hiányát leszámítva három napja a legjobb csapatát küldte pályára, ezúttal viszont lehetőséget adhat olyan játékosoknak is, akik azért küzdenek, hogy bekerüljenek a nyári Európa-bajnokságra utazó 23 fős keretbe.

A Puskás Arénában 19 órakor kezdődő találkozót az a hirado.hu, az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

Ajánljuk még