Időjárás

Jön a viharos szél – térképen mutatjuk, mi várható hétvégén

Kétszer akkora esélye van a magyar válogatottnak foci-Eb-t nyerni, mint 20 éve a görögöknek volt

A magyar labdarúgó-válogatott várja jelenleg a legjobb formában a nyári Európa-bajnokságot a résztvevők közül, hiszen 2022 szeptembere óta tart a 13 meccses veretlenségi sorozata a csapatnak. A jó formát a fogadóirodák is érzékelik, és ha megnézzük, milyen esélyei voltak a 2004-es Eb-győztes Görögországnak a jelenlegi magyarhoz képest, talán van oka nagyot álmodni a magyar szurkolóknak.

Külföldi sportfogadó irodák

nyolcvanszoros pénzt fizetnének Magyarország Európa-bajnoki győzelméért.

Ezzel a 12. helyet foglalja el Magyarország a végső győzelemről szóló listán. Az, hogy a magyar válogatott a középmezőnyben foglal helyet, reálisnak mondható, azonban sok érdekességet magában rejt ez az információ.

Húsz évvel ezelőtt, 2004-ben óriási meglepetést hozott a kontinensviadal, hiszen az a Görögország nyerte meg a tornát, amelynél előzetesen csak Lettországot tartották esélytelenebbnek.

Kapcsolódó tartalom

A görög győzelemben talán még saját játékosaik sem hittek. Takis Fyssas, aki játékosként a Panathinaikosz csapatában és a Benfica együttesében is megfordult (Fehér Miklóssal csapattársak voltak), menyasszonyával mindössze öt nappal az Eb vége után tűzték ki az esküvőjük időpontját, sőt Fyssas azt mondta, az elődöntőket már együtt nézik a barátaikkal. Nos, az élet és a görög gólok máshogy alakították a terveit, de ő ezt aligha bánja.

Görögország sikerére 150-szeres pénzt fizettek, ami jóval magasabb, mint a mieink 80-as szorzója.

Nem csak a pályán nyújtott teljesítmény, hanem a keret minősége alapján is elmondható, a 2024-es magyar csapatot jobbnak tartják a húsz éve Eb-t nyerő görögöknél, és a mostani mezőnyben is sokkal előkelőbb helyen állnak az előzetes erőviszonyban.

Ez még önmagában nem jelenti azt, hogy az Eb-győzelem reális cél lehet Marco Rossiéknak, ráadásul 2016 óta már nyolcaddöntők is vannak az Eb-n, így eggyel több „csoda” szükségeltetik, mint amennyi a görögöknek kellett. De az esély megvan, a forma pedig önmagáért beszél,

az egész világon csak Kolumbia veretlenségi sorozata hosszabb a miénknél, ők már 20 meccs óta nem találtak legyőzőre.

A biztos Eb-résztvevők közt Anglia jelenleg a legesélyesebb, győzelmük nagyjából négyszeres pénzt érne. Magyarország csoportellenfelei közül Németország a harmadik legesélyesebb a maga 7,50-es szorzójával. Érdekesség, hogy a másik két ellenféllel, Skóciával és Svájccal egy szintre tették a magyar csapatot, Svájc a 10. az esélyesek közt 65-ös szorzóval, Skócia pedig holtversenyben 12. Magyarországgal, szintén 80-szoros odds-szal.

Kapcsolódó tartalom

A legesélytelenebb csapat jelenleg Izland, az ő sikerük 1500-szoros pénzt érne, ez vélhetően azért is van így, mert az északiak még ki se jutottak az Eb-re. Ők a Nemzetek-Ligája rájátszáson keresztül juthatnak be a legjobb 24 csapat közé, ehhez Ukrajnát kell legyőzniük.

A magyar labdarúgó-válogatott eszméletlen formában játszik, a pénteki Törökország elleni siker már a 13. veretlen meccse volt zsinórban a csapatnak, ebből nyolc ráadásul győzelem volt. Bár a magyar futball számos legendát mutat föl és szép korszakokat élt meg, a jelenlegi keret már a második leghosszabb veretlenségi sorozatot produkálja, csak a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat volt eddig képes hosszabb menetelésre, akkor Sebes Gusztáv irányításával az 1954-es berni döntő elvesztése után 18 vereség nélküli összecsapást teljesítettek zsinórban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szoboszlai Dominik a Magyarország – Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés után a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még