Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Fanatikus szurkolói repítik előre a kupában a német óriásölő kiscsapatot

| Szerző: Fazekas Márton
Bravúrt bravúrra halmoz a Német Kupában a harmadosztályú Saarbrücken, ugyanis olyan óriásokat ütött ki a sorozatból, mint a rekordgyőztes Bayern München, a Frankfurt és a Borussia Mönchengladbach. A meglepetéscsapat múltja számos érdekességgel szolgál, de történelmet írt az idei Német Kupa elődöntős mezőnye is.

Helytálló, ha azt mondjuk, a Saarbrücken csapata megélt már szebb napokat is története során, hiszen korábban évekig a Bundesliga mezőnyének tagja volt a most harmadosztályú együttes. Ennek ellenére talán minden eddiginél nagyobb médiafigyelmet kapnak, elvégre

három élvonalbeli klub kiejtésével jutottak el a Német Kupa elődöntőjébe.

Már csak egy lépésre vannak attól, hogy ott legyenek a berlini Olympiastadionban rendezendő döntőben május 25-én.

Kapcsolódó tartalom

Törvényszerű, hogy a német és a nemzetközi sajtó is figyelemmel követi a Saarbrücken teljesítményét, mióta hatalmas meglepetésre tavaly novemberben legyőzte a Bayern München együttesét, – minden bizonnyal ez a kupakudarc volt az első szög Thomas Tuchel müncheni munkájának koporsójába – és bejutott a legjobb 16 csapat közé.

Annak ellenére sikerült ez a bravúr, hogy még Dávid és Góliát küzdelmének is enyhe lenne a párharcot jellemezni, hiszen a Bayern játékoskerete az mértékadó Transfermarkt szerint 976 millió eurót ér, míg a Saarbrückené összesen 6 millió eurót, így egy

163-szor értékesebb csapatot ejtett ki a harmadosztályban kilencedik helyen álló gárda.

Kapcsolódó tartalom

A következő fordulóban a Frankfurt ellen játszott a Saarbrücken tavaly decemberben, és bár a bajorok legyőzése után semmi sem tűnt lehetetlennek, a két osztály különbség továbbra is fennállt. De ezt a különbséget bő egy hónapon belül másodszor is eltüntette Saar-vidék büszkesége, és egy magabiztos 2-0-s sikerrel továbbjutottak.

A negyeddöntőben is első osztályú csapatot kaptak, bár a sorozat ezen szakaszán ez már nem annyira meglepő, viszont nekik is köszönhetően egyre kevesebb Bundesliga-együttes jutott el idáig.

A Borussia Mönchengladbach elleni párharc pikantériája az volt, hogy eredetileg február 7-én játszották volna a meccset, de a rossz, csapadékos időjárás miatt a saarbrückeni stadion gyepe játékra alkalmatlannak bizonyult. A mérkőzést március 12-én pótolták, és

kísértetiesen hasonló volt a Gladbach elleni győzelmük a bayernihez, mindkét meccsen hátrányból fordítva, a hosszabbításban sikerült kivívni a továbbjutást.

A szerencsefaktor és a mentális erő megvan, és már csak két meccset kell nyerniük, hogy a klub történetének legnagyobb sikerét elérjék és megnyerjék a Német Kupát.

A tét egyre nagyobb, azonban papíron egy könnyebb ellenfél következik a harmadosztályú csapat számára, hiszen a másodosztályban szereplő Kaiserslauternnel vívnak meg a döntőbe jutásért április 2-án.

A Saarbrücken nagyobb csapat, mint gondolnánk

Az egykor szebb napokat látott saarbrückeni gárdát ilyen fanatikus szurkolók röpítik előre a Német Kupában (Fotó: Getty Images).

A Saar-vidéki klub a jelenben írja a történetét, ezért is ennyire különleges a szereplése,

de az 1950-es években voltak a csúcson:

  • 1951-ben egy barátságos mérkőzésen 4-0 arányban legyőztek a Real Madridot. Korábban német csapat nem tudta megverni a királyi gárdát, így ez nekik sikerült először.
  • A Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) 1955/56-os idényében a Rot-Weiss Essennel együtt az első német csapat volt a Saarbrücken, amely nemzetközi kupaporondon képviselte Németországot.
  • A csapatnak a dicső múltja mellett fantasztikus szurkolói vannak a jelenben: habár, már több, mint harminc éve, 1993-ban kiestek a Bundesligából, a mai napig nem ritka, hogy húszezren bíztatják a csapatot a Ludwigsparkstadionban.

Kapcsolódó tartalom

Olyan történt a Német Kupában, amire korábban nem volt példa

A Német Kupa történetében először az elődöntős mezőnyben

csak egyetlen csapat képviseli a Bundesligát.

Látva idei teljesítményüket, nem véletlen, hogy ez a csapat a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen. A gyógyszergyáriak még mindig veretlenek ebben a szezonban, és toronymagas esélyesei a Német Kupa elhódításának. Az elődöntőben az élvonalbeli tagságért küzdő Fortuna Düsseldorf lesz Alonsóék ellenfele, és ha őket is legyőzi a Leverkusen, 2020 után ismét döntős lesz.

A spanyol szakemberről korábban már számos cikket írtunk, ugyanis a Bayern München és a Liverpool is élénken érdeklődik iránta, a bajorok Thomas Tuchel, Szoboszlai Dominik csapata pedig Jürgen Klopp utódját keresi.

Kapcsolódó tartalom

A Leverkusen története során eddig három trófeát szerzett, 1979-ben a német másodosztályt, 1988-ban az UEFA-kupát, míg 1993-ban Német Kupát nyert. Xabi Alonsóval csak ebben a szezonban összejöhet három trófea, a Bundesligát 10 ponttal vezetik a Bayern előtt, az Európa-ligában is még versenyben vannak, és az sincs kizárva, hogy a Német Kupát a tündérmesébe illő menetelést bemutató Saarbrücken ellen kell megszerezniük.

Kapcsolódó tartalom

A Német Kupa elődöntőire április 2-án és 3-án kerül sor, a döntőt május 25-én rendezik.

Német Kupa elődöntő:

Saarbrücken–Kaiserslautern (április 2.)

Bayer Leverkusen–Fortuna Düsseldorf (április 3.)

Kiemelt kép: Az 1. FC Saarbrücken játékosai ünnepelik a csapat szurkolóival a Borussia Mönchengladbach felett aratott győzelmet a Német Kupa negyeddöntőjében (Fotó: Getty Images).

Ajánljuk még