Aktuális

Kijutott a párizsi olimpiára a női kardcsapat

Kijutott a párizsi olimpiára a női kardcsapat

A magyar női kardcsapat a hetedik helyen végzett vasárnap az athéni világkupaversenyen, ezzel, illetve a többi eredmény alakulásával biztossá vált a párizsi olimpiai részvétele.

A görögországi viadal előtt a második helyen állt a világbajnok magyar együttes, amely ezúttal a negyeddöntőben kikapott az ugyancsak a kvótáért küzdő, később ezüstéremmel záró ukránoktól, de – amint arról a hunfencing.hu oldal beszámolt – a többi eredmény úgy alakult, hogy a magyarok ötkarikás indulását már nem fenyegeti veszély. Az élmezőny összesűrűsödött, a magyar csapat azonban megőrizte második helyét.

A második – októberi – térdműtétje után a nemzetközi porondra ezen a versenyen visszatért Márton Anna, valamint Pusztai Liza, Battai Sugár és Szűcs Luca alkotta együttes a nyolcaddöntőben 45-26-ra verte a görögöket, majd a legjobb nyolc között 45-31-re kikapott az ukránoktól. A folytatásban szoros mérkőzésen 45-42-es vereséget szenvedett a dél-koreaiaktól, végül 45-39-re legyőzte az amerikaiakat.

„Nem az éremszerzésről szólt ez a verseny, az majd az olimpia lesz. Ez a kvótáért ment, és ezt, hála Istennek, sikerült megszerezni. Nagyon megszenvedtünk érte, nagy volt a nyomás, de összeszedtük magunkat és megszereztük”

– nyilatkozott az M1-en Márton Anna. Mint mondta, a térdével és a jelenlegi állapotával kapcsolatban felemás érzései vannak.

„Ha azt nézem, hogy bő fél év kihagyás, két térdműtét és körülbelül egy hét vívás után így tudtam teljesíteni, annak nagyon örülök. Ha pedig azt nézem, hogy sajnos bedagadt, meg fájt az izomzatom is, még nem szokott hozzá ehhez a versenyszituációhoz, akkor tudom, hogy rengeteget kell még edzenem és javítanom ahhoz, hogy visszatérjen a százszázalékos forma. De úgy gondolom, most az a cél, hogy az olimpián legyek csúcsformában, és erre minden esély megvan, mindent meg fogok tenni ennek érdekében” – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy már többször bebizonyították: bennük van az aranyérem, mindenkit le tudnak győzni.

„Nagyon szeretnénk az olimpián olyan felszabadultan vívni, mint a világbajnokságon, szeretnénk élvezni a vívást. Nem akarunk úgy járni, mint például ezen a versenyen, hogy a nyomás miatt nem tudjuk kiadni magunkból a maximumot. Minden képességünk, minden segítségünk megvan ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani az olimpián, és ez az aranyérmet is jelentheti nekünk”

– vélekedett.

Gárdos Gábor, a női kardszakág vezetőedzője kiemelte: úgy alakult a helyzet, hogy őket már nem lehet kipöckölni az olimpiáról, még akkor sem, ha a hátralévő versenyen egyetlen pontot sem szereznek.

Az ukránok elleni elődöntőről úgy vélekedett, a fiatal csapat nehezen viselte a terhet, annak ellenére, hogy közülük hárman már kétszeres világbajnokok.

„Az olimpia az egészen más verseny, nagyon nehéz kijutni”

– indokolta a kicsit gyengébb teljesítményt.

„Mi úgy jutunk ki, ha nem számítjuk be a következő versenyt, hogy megnyertük a világbajnokságot, háromszor harmadikok lettünk, abban benne van egy Európa-bajnoki harmadik hely, és van két hetedik helyünk, a legrosszabb pedig kiesik” – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal egyik lánynak sem volt túl jó napja.

„Néha van ilyen a sportban, reméljük, hogy ez a fontos versenyen nem így lesz… Én az olimpiára gondolok” – tekintett előre.

Az egyéves kvalifikációs időszakban még egy csapatverseny van hátra, ezt két hét múlva a belgiumi Sint-Niklaasban rendezik, a magyarok viszont már nem szorulhatnak ki az ötkarikás mezőnyből.

Kapcsolódó tartalom

A csapatkvóta azt jelenti, hogy egyéniben is indulhat három kardozó. Korábban a férfi kard- és párbajtőrcsapat is kivívta a párizsi részvételt, míg női párbajtőrben, illetve férfi és női tőrben egy-egy egyéni kvóta megszerzésére van esély.

Ajánljuk még