Aktuális

Lezárják az M6-os autópálya egyik oldalát

Jön a 240. derbi! Évek óta éhezik a sikerre az Újpest, de az újabb bajnoki címre hajtó Fradi nagy falat lehet

| Szerző: Fazekas Márton
A magyar elsőosztályú bajnokikat figyelembe véve a 240. derbi következik, ezúttal az OTP Bank Liga 22. fordulójában az Újpest fogadja ősi riválisát, a Ferencvárost. A hazaiak célja, hogy megtörjék közel 10 éves nyeretlenségüket a zöld-fehérek ellen, míg Dejan Sztankovics csapata az Olimpiakosz elleni konferencia-liga kiesés után a bajnoki cím megszerzésére koncentrál. A  mérkőzést 17:30-tól az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Rengeteg minden történt a két csapattal az utolsó egymás elleni meccs óta, hiszen a Ferencváros fölényes, 3-0-ás győzelme az Újpest felett október 29-én volt a 11. fordulóban. Az Újpest az akkori vereség ellenére is a harmadik helyen zárta a szezon első harmadát, így joggal bízhattak egy erős szezonban.

Azonban a Fradi elleni meccs után megtört valami, és

a derbivel együtt kilenc meccsen nyeretlen maradt a lila-fehér gárda, így a dobogóról az utolsó bennmaradást érő 10. helyre csúszott vissza.

Kapcsolódó tartalom

Közben az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet eladta a csapatot a MOL-nak, a szerb vezetőedző, Nebojsa Vignjevics pedig elköszönt. Az edző helyét a harmadik újpesti korszakát kezdő Mészöly Géza vette át.

Kapcsolódó tartalom

A régi-új edző úgy fogalmazott, igyekszik mindenkinek átadni azt az üzenetet, hogy milyen fontos egy derbi az újpesti szurkolóknak, akik

már ki vannak éhezve a Fradi elleni sikerre, mert legutóbb 2015 decemberében volt erre példa.

„Érezhető, hogy egy derbi-hét közepén vagyunk, és szeretném, ha mindenki, a külföldi játékosok is tisztában lennének azzal, milyen mérkőzés előtt állunk, és mit jelent ez az Újpestnek. Megpróbáljuk azt visszaállítani, ami Diósgyőrben működött, de nemcsak a játékosok a pályán, hanem a kispadon az edzők és a teljes stáb is azon lesz, hogy egy sikeres Újpestet láthassanak a szurkolók” – mondta az 56 éves szakember, akinek eddig egy győzelem és egy vereség a mérlege mióta ismét a lila-fehérek mestere.

Vegyes érzésekkel várhatják a Ferencváros szurkolói a derbit, hiszen az mindenképp jó előjel, hogy Varga Barnabásék az utolsó négy meccsüket egyaránt megnyerték a bajnokságban, és vesztett pontok tekintetében már jobban állnak a listavezető Paksnál, de az Olimpiakosz elleni kiesés a Konferencia-ligából biztos nem növelte a morált a zöld-fehérek háza táján.

Kapcsolódó tartalom

Természetesen Dejan Sztankovics vezetőedzőt is megviselte a kettős vereség, de a szerb tréner már a jövőbe tekint, hiszen a Paks elleni versenyfutás a bajnoki címért fordulóról fordulóra kiélezettebb.

„Amikor elveszítünk egy meccset, akkor azt gondoljuk, hogy semmi nem működött. Az ellenfél jobb volt nálunk, gratulálnunk kell nekik” – nyilatkozta Sztankovics, majd hozzátette:

„Van mit tanulnunk. A fő célunk innentől a bajnokság megnyerése lesz”

mondta a vezetőedző, aki hangsúlyozta, játékosai felkészültek az Újpest elleni megmérettetésre.

„A játékosaimnak is feltettem a kérdést, hogy készen állnak-e a vasárnapi derbire. Azt mondták, igen! Egy kiesés utáni csalódásból erősebben is ki lehet jönni, erőt adhat a derbire. Szívből köszönöm a szurkolók támogatását, hogy végig buzdítottak minket. Sajnálom, hogy nem tudtunk tüzet csiholni abból a szikrából, amit ők lobbantottak. Ígérem, hogy kárpótolni fogjuk őket” – mondta a szerb tréner.

Dejan Sztankovics már az Újpest elleni meccsre fókuszál. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az örökmérleg 116 FTC-siker és 61 újpesti győzelem mellett 59 döntetlent mutat, az utóbbi csaknem egy évtizedben viszont nyomasztó a zöld-fehérek fölénye, legutóbb ugyanis 2015 decemberében nyertek bajnokin a lila-fehérek. Pályaválasztóként ennél is régebben, 2014. szeptember 21-én győzött az Újpest, amely azóta saját közönsége előtt is legfeljebb döntetlent tudott elérni a Ferencvárossal szemben.

Az Újpest-Ferencváros derbit vasárnap 17:30-tól az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Ajánljuk még