Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: érmet nyert 100 gyorson

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: vb-érmet nyert 100 gyorson

Németh Nándor bronzérmet nyert 100 méter gyorson csütörtökön a dohai úszó-világbajnokságon, ezzel a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét ért el az egyik legnépszerűbb számban.

A BVSC 24 éves versenyzője a középdöntőből a negyedik idővel (47,97 másodperc) várta a finálét, a 6-os pályáról indulva másodikként fordult, és ezután is

őrületes iramot diktált, végül 47,78 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel a magyar medencés úszók első dobogós helyezését

a katari viadalon.

Németh a magyar úszósport történetének legjobb világbajnoki eredményét ért el ebben a számban. Korábban Zubor Attila ötödik volt 2001-ben Fukuokában.

Nagyon boldog vagyok, az időeredményt tegyük is félre, amivel annyira nem vagyok elégedett. De tudom, hogy bőven van még időnk dolgozni rajta, viszont tudtam, hogy ez nagy lehetőség, amivel sikerült élnem. Körülbelül arra számítottam, hogy ilyen időre van szükség az éremhez. Nyilván az eleje nagyon erős volt, az utolsó tizenöt méteren már csak az volt a fejemben, hogy valahogy beérjek

– elemezte a futamot Németh, aki megjegyezte: végre a tizedek, századok az ő irányába billentek.

Németh Nándor a célban a férfi 100 méteres gyorsúszás középfutamában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 14-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„A last-call roomba úgy álltam oda, hogy eldöntöttem, nem fogom nézni az eredményjelzőt, ha látni fogom, hogy világít a végén a pályám, akkor tudom, hogy ott vagyok a dobogón. Aztán így is lett, elértem, amiért idejöttem, az idő pedig csak tájékoztató jellegű” – mondta a vb-bronzérmes magyar az MTI-nek.

A számot a világcsúcstartó kínai Pan Csan-le nyerte 47,53 másodperccel.


Eredmények – gyorsúszás, férfi 100 méter:

1. Pan Csan-le (kínai) 47,53 mp
2. Alessandro Miressi (olasz) 47,72″
3. Németh Nándor 47,78″

Kiemelt kép: Németh Nándor a célban a férfi 100 méteres gyorsúszás középfutamában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 14-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még