Aktuális

Görög ötméteres-dráma után világbajnoki döntős a női vízilabda-válogatott!

Görög ötméteres-dráma után világbajnoki döntős a női vízilabda-válogatott!

A Mihók Attila és Cseh Sándor vezette magyar női vízilabda-válogatott szerdán ötméteresekkel 13–11-re nyert Görögország ellen, a magyar csapat ezzel bejutott a világbajnokság döntőjébe, ahol pénteken az Egyesült Államokkal találkozik majd.

Ahogyan a címvédő és Európa-bajnok hollandok elleni negyeddöntőben, a büntetőpárbajban ezúttal sem rontottak a magyarok, a görögök viszont kétszer is hibáztak Magyari Aldával szemben.

A magyar válogatott legutóbb 2022-ben a Margitszigeten játszhatott az aranyéremért,

akkor kikapott az olimpiai bajnok amerikai csapattól, amellyel pénteken is találkozik majd a katari döntőben.

 

A két csapat január 5-én, az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokság csoportküzdelmeiben találkozott egymással, akkor a későbbi ezüstérmes görögök 14–12-re diadalmaskodtak.

Mindkét együttes sok hibával kezdett, a görögök ötméteresből szereztek vezetést, az első magyar kapura lövésre közel három percet kellett várni, ekkor Rebecca Parkes talált be centerből. A magyarok szétszórtan játszottak, előbb védekezésben váltották el magukat, majd hátrányban nem figyeltek Eirini Ninura, aki öt perc alatt három gólt szerzett. A magyarok Vályi Vanda pattintásával zárkóztak fel, majd Leimeter Dóra értékesítette második nekifutásból a fórt.

A második ráúszás után – melynél Vályi szokás szerint elhozta a labdát – emberelőnyben támadhatott a magyar csapat.

Kapcsolódó tartalom

Garda Krisztina lövése ugyan kijött a felső lécről, de Parkes a kipattanót bepofozta, megszerezve ezzel először a vezetést. Magyari védései után elöl Mahieu Geraldine harcolt ki kiállítást, de Garda újra a lécet találta el. A görögök gyorsan fordítottak, két emberelőnyt is magabiztosan értékesítettek. Magyarit Neszmélyi Boglárka váltotta a kapuban, de őt is gyorsan felavatták, igaz, csak a VAR segítségével, majd Magyari visszatért. Kevesebb, mint egy perccel a félidő vége előtt újra betaláltak a magyarok, Rybanska Natasa remek passzánál a harmadik gólját szerző Parkes húzta be a labdát emberelőnyből. Öt másodperccel a nagyszünet előtt Garda a harmadik lövéséből már nem a kapufát találta el, hanem kilőtte a jobb alsót (6–6).

A harmadik negyedet Ninu negyedik találata vezette fel. Ezután szinte játékmegszakítás nélkül küzdöttek egymással a felek. Mindkét oldalon helyzetek, fórok maradtak ki, a játékvezetők pedig sorra ítélték a kontrákat, égetve ezzel a játékosok energiáját. A majd’ egy negyeden át tartó magyar gólcsendet Szilágyi Dorottya törte meg 41 másodperccel a szünet előtt (7–7).

Kapcsolódó tartalom

A zárófelvonás első magyar előnye kimaradt, de a görögök is hibáztak létszámfölényben, még lövésig sem jutottak.

Az újabb magyar fór előtt Mihók Attila időt kért, a figurát pedig Szilágyi fejezte be, a görög kapus füle mellett tüzelt a hálóba.

A rivális azonnal válaszolt, Nikoleta Elefteriadu emberelőnyből talált be. Elöl Parkers újabb előnyt harcolt ki, Garda lövését azonban blokkolták, ráadásul a visszaúszás közben ki is állították, a görögök pedig időt kértek. Az ellenfél szépen megjátszotta a kontrát, és közvetlenül közelről talált a hálóba.

A magyarok egy perccel a vége előtt támadhattak az egyenlítésért, Parkes ráadásul emberelőnyt harcolt ki, természetesen jött az időkérés: a labda ugyan többször „dadogott” a keresztpasszok közben, de Leimeter végül kilőtte a jobb felsőt. A görögöknek 18 másodpercük maradt, de az eredmény nem változott, és

akárcsak a hollandok elleni negyeddöntőben, jöhettek az ötméteresek.

Magyari Alda kapus (b) és csapattársa, Rebecca Parkes a női vízilabdatorna elődöntőjében játszott Magyarország–Görögország mérkőzésen a dohai világbajnokságon, 2024. február 14-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Elefteriadu az első ötöst a felső lécre lőtte, Keszthelyi Rita nem hibázott. Vasziliki Plevritu bal sarokba tartó lövését Magyari védte, Garda pedig kilőtte a ugyanazt az oldalt. Jannopulu magabiztosan bombázott a hálóba, de így tett Szilágyi is. Elefteri Plveritu hidegvérű volt, de aztán Gurisatti Gréta sem hibázott, aki így eldöntötte az összecsapást.

Női vízilabdatorna, Doha, az elődöntő végeredménye:

Magyarország–Görögország 13–11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2)

gólszerzők: Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1, illetve Ninu 4, E. Plevirtu, Jannopulu, Kidrioti, Elefteriadu, Miriokefalitaki 1-1

Kiemelt kép: Keszthelyi Rita (j) és a görög Alexandra Aszimaki a dohai vizes világbajnokság női vízilabdatornájának elődöntőjében, a Magyarország–Görögország mérkőzésen, 2024. február 14-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még