Fontos

Hivatalosan is beadta lemondását Novák Katalin

Lassan egy pakli Unót kell a focibírónak a zsebében hordania

| Szerző: Fazekas Márton
Bombaként robbant a hír, miszerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete (IFAB) tesztelésre bocsáthatja a kék lapot a labdarúgásban. Aki kék lapot kap, annak 10 percre el kell hagynia a pályát, utána visszatérhet, de egy második kék lap a sárgához hasonlóan pirosat vonna maga után.

Az elmúlt napok legnagyobb slágertémája a kék lapról szól az egyetemes futballvilágban. A Telegraph számolt be először a szabálymódosítás lehetőségéről. Kék lapot az kapna, aki

taktikai szabálytalanságokat vét, illetve a játékvezetővel szemben tiszteletlen magatartást tanúsít. Ezen szituációkért 10 perc kiállítás járna.

A második kék lap, illetve egy kék és egy sárga lap kombinációja a játékos végleges kiállítását vonná maga után, ami után a bíró felmutatná a piros lapot.

Kapcsolódó tartalom

Az éles tesztelés 2024 nyarán kezdődhet, az élvonalbeli bajnokságok egyelőre nem érintettek, az angol szövetség azonban már felajánlotta, a férfi és női FA Kupa mérkőzései akár részesei is lehetnek a próbaidőszaknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Többen is véleményt nyilvánítottak az ügyben, köztük a Liverpooltól nyáron távozó Jürgen Klopp, a Tottenham trénere, Ange Postecoglou és az UEFA 2027-ben leköszönő elnöke, Aleksander Ceferin is. Mindhárman rendkívül negatívan állnak hozzá a kezdeményezéshez. Szoboszlai Dominik edzője úgy vélekedett, még egy pozitív változtatást sem tapasztalt a futball korszerűsítésének eredményeként, szerinte ez most sincs másképp:

Nem emlékszem, mi volt az utolsó jó ötletük, pedig már 56 éves vagyok ” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Hasonlóan fogalmaz a Tottenhamet irányító görög születésű ausztrál szakember, Ange Postecoglou is, aki egyenesen azt mondta, tönkreteszi a játékot az új büntetőlap, ha bevezetik.

„Kapsz majd egy csapatot, amely 10 percig mindent megtesz, hogy húzza az időt, hogy megvárják a kiállított játékosukat, hogy visszatérjen. Minden más sportot leegyszerűsítenek, nem értem a futballt miért akarják bonyolítani” – vélekedett.

Ange Postecoglou szerint nem halad jó irányba a futball. (Fotó: EPA/VINCE MIGNOTT)

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin szerint sem jó ötlet a kék lap bevezetése, de még ő sincs olyan kiváltságos helyzetben, hogy befolyásolja az IFAB döntését. Szűkszavúan kommentálta a híreket: „Ez már nem futball.”

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Shuterstock

Ajánljuk még