Megrázó

Videón a hátborzongató pillanat: meccs közben ért villámcsapás egy focistát

Kijutott a párizsi olimpiára a férfi kardcsapat

Több szakágban tisztult a kép a magyar vívók olimpiai kvalifikációs menetelését illetően a hétvégén: a férfi kardcsapat biztosította helyét az ötkarikás mezőnyben, a női pedig még közelebb került a részvétel kiharcolásához.

A magyar vívók szombaton és vasárnap egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek a világkupákon.

A magyar szövetség honlapja az összegzésében kiemelte, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Szilágyi Áron tizedszer nyert vk-versenyen. Tbilisziben egy nappal később a világbajnok magyar csapat a döntőben egy tussal maradt alul a dél-koreaiakkal szemben, de a második helyével is biztos párizsi résztvevővé vált. A hunfencing.hu hétfőn arról írt, már csak az a kérdés, hogy az olimpiai negyeddöntőben melyik válogatott lesz az ellenfél, jelen állás szerint a kanadai vagy az egyiptomi.

Az ugyancsak világbajnok női kardozók Limában lettek harmadikak azután, hogy Battai Sugár egyéniben ezüstérmet nyert. A hátralévő két versenyt a magyar csapat nagyon kedvező helyzetből, a kvalifikációs ranglista második helyéről kezdi.

Kapcsolódó tartalom

Érmes lett még a párbajtőröző Muhari Eszter is, aki a harmadik helyen végzett Barcelonában. A női párbajtőrcsapat szép eredményt elévre hatodik lett, ugyanakkor végleg eldőlt, hogy nem lehet ott az olimpián. Egyetlen egyéni kvóta megszerzésére van – komoly – esély. Jelenleg Kun Anna kvalifikációt érő helyen áll, de műtött csuklója még nincsen teljesen rendben. Kvótaszerzését éppen Muhari veszélyeztetheti a hétvégihez hasonló bravúrokkal.

Férfi és női tőrben is egyéni kvótaszerzésre van már csak esély. Dósa Dániel és Pásztor Flóra egy-egy vk-val és GP-vel a vége előtt kvalifikációt érő helyen áll. A férfiaknál a két európai helyért a spanyol Carlos Llavador, Dósa és a cseh Alexander Choupenich versenyez, közöttük jelenleg négy-négy pont a különbség, a nőknél más a helyzet, itt az első európai hely – amint az a szövetség honlapján olvasható – mindenképpen német vagy lengyel vívóé lesz attól függően, hogy melyik nemzet szerez a csapatával kvótát. A második helyért a magyar tőrözőt öt pont hátránnyal követő brit Carolina Stutchbury a közvetlen vetélytárs.

A férfi párbajtőrözőknél, akik a hétvégén nem léptek pástra, a magyar csapat az ötödik helyen áll a rangsorban, azaz jelenleg a zónaeloszlás szerinti kvóta járna neki. A következő európai válogatott, a cseh a kilencedik pozíciót foglalja el, jelentős hátránnyal.

Ajánljuk még