Videó

Libabőr! Rasovszky Kristófnak szólt a Himnusz a világbajnoki aranyérem után

Rasovszky Kristóf aranyérmes a vizes vb-n! – videón az aranyat érő célba úszás

Rasovszky Kristóf aranyérmet, Betlehem Dávid pedig 6. helyével olimpiai kvótát szerzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai világbajnokságon, vasárnap.

A 26 esztendős, ötkarikás ezüstérmes Rasovszky pályafutása második világbajnoki címét szerezte meg: 2019-ben, Kvangdzsuban öt kilométeren, míg

ezúttal az olimpiai versenyszámban, 10 kilométeren diadalmaskodott.

A 20 éves Betlehem felnőtt pályafutása egyik legjobb egyéni vb-eredményét elérve biztosította be olimpiai indulását. A fiatal magyar a 2022-es budapesti vb-n ötödik volt.

A dohai öbölben gyakorlatilag ugyanolyan körülmények várták a férfiakat, mint egy nappal korábban a nőket, a kellemes hőmérséklet mellett az erős szél ezúttal is jelentős hullámokat kavart a vízben.

Kapcsolódó tartalom

Az olimpiai kvalifikációs viadalon 79-en szálltak harcba az utolsó kvótákért, a mezőnyben ott volt mindhárom fukuokai dobogós, így már biztos olimpiai résztvevő, a címvédő német Florian Wellbrock, Rasovszky, valamint a szintén német Oliver Klemet. Rajtuk kívül a legjobb 13, illetve kontinensenként további egy úszó (olyan országból, amelynek nem volt olimpiai indulója) szerezhetett olimpiai kvótát.

Rasovszky Kristóf szinte végig vezetve világbajnoki aranyérmet szerzett a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében Dohában, 2024. február 4-én. (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Rasovszky a 6-os, Betlehem a 77-es rajtszámmal vágott neki a hat 1660 méteres körből álló viadalnak. Rögtön a rajt után az európai nagymenők – köztük a két magyar – megrántották a mezőnyt, és komoly iramot diktáltak, az első kört Rasovszky zárta az élen. A táv feléhez érkezve is ő tempózott elől, de

a mezőny nagyon együtt volt, az első tízet – köztük a negyedik helyen álló Betlehemet – mindössze négy másodperc választotta el egymástól.

Az élmezőny a folytatásban is együtt tempózott, az utolsó kört a francia Logan Fontaine kezdte meg az élről, de a többiek szorosan ott voltak a lábvízén. Ezer méterrel a cél előtt még mindig kevesebb mint két másodperc volt a különbség az első és a hetedik között, óriási helyezkedés indult meg, Rasovszky pedig az élre tört.

Kapcsolódó tartalom

A magyar klasszis az utolsó kanyart követően két testhossznyi előnyt szerzett és innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, magabiztosan diadalmaskodott.

Betlehemnek a hajrában még a bronzéremre is volt esélye, azonban az óriási fizikai csata után végül hatodikként csapott célba.

Rasovszky a magyarok első érmét szerezte a dohai világbajnokságon.

Eredmények:
férfi 10 km-es nyíltvízi úszás, világbajnok:

1. RASOVSZKY Kristóf  1:48:21,2 óra
2. Marc-Antonie Olivier (francia)  1:48:23,6 óra
3. Hector Pardoe (brit)  1:48:29,2 óra
…6. BETLEHEM Dávid  1:48:29,9 óra

Kiemelt kép: Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon, 2024. február 4-én. (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Ajánljuk még