Aktuális

Lezuhant egy rendőrségi helikopter, ketten meghaltak

Kalapács alá kerül a szalvéta, ami megváltoztatta a futball történetét

| Szerző: hirado.hu
Fontos ereklyét veszíthet el az FC Barcelona: 350 ezer eurós kikiáltási áron elárverezik azt a szalvétát, amelyen Lionel Messi aláírta első szerződését a katalán csapattal.

Március 17. és 28. között a Bonhams aukciós házban lehet licitálni arra szalvétára, ami megváltoztatta a futball történetét, de elsősorban egy fiatal argentin tehetség pályafutását. 2000 decemberében ugyanis Lionel Messi a most árverezésre bocsátott szalvétán írta alá azt a szerződést, amivel elkötelezte magát az FC Barcelonánál.

A szalvéta szerepét sokáig nem értették, azonban Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója elmondta, azért írták alá így a szerződést, mert a lehető leggyorsabban meg akarta szerezni a fiatal, akkor még csak 13 éves Messi játékjogát, hiszen rengeteg más „kérője” is volt. Mivel nem volt más a közelben, így egy darab szalvétára esett a választás.

Az egyedi dokumentum ezután Messi akkori játékosügynökénél, Horacio Gaggiolinál volt, aki bekereteztette a szerződést, és az elmúlt 24 évben gondosan őrizte. Sokáig úgy tűnt, Gaggioli majd odaadja a Barcelonának, hogy a múzeumában csodálják a szurkolók, azonban spanyol sajtóhírek szerint meggondolta magát, ezért amellett döntött, hogy elárverezi a szalvétát.

Kapcsolódó tartalom

Ennek a műtárgynak a jelentősége nemcsak fizikai megjelenésében rejlik, hanem abban is, hogy milyen hatással volt Messi karrierjére és a Barcelona sorsára. A dokumentum az elkötelezettség szimbólumává vált a klubnál, ahol korábban nem bíztak a fiatal játékosok szerződtetésében, főleg nem az annyira fiatalokéban, mint Messi.

Lionel Messi, Argentína csapatkapitánya a futball csúcsára jutott, amikor hazájával megnyerte a világbajnokságot 2022. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ian Ehling, a New York-i Bonhams aukciósház illetékes részlegének vezetője elmondta, sok értékes műtárggyal találkozott már életében, de a Messi-szalvéta az egyik legizgalmasabb mind közül: „Lehet, hogy csak egy szalvéta, de egy híres szalvéta, amely megváltoztatta Lionel Messi életét és a Barcelona jövőjét, és hozzájárult ahhoz, hogy szurkolók megannyi csodálatos élménnyel gazdagodjanak” – vélekedett.

A műtárgy kikiáltási ára 350 ezer euró, átszámítva nagyjából 134,5 millió forint, de igen valószínű, hogy ennél sokkal drágábban kel majd el.

Kiemelt kép: Lionel Messi egyik gólöröme a Barcelona színeiben (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

Ajánljuk még